GAP COĞRAFYA KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİNDEN YARDIM KONSERİ .

Yıldız köyü İlkokulu çalışmamıza internette rastladığımız bir yardım ilanını değerlendirmeye alarak başladık. Yıldız Köyü ilkokulunda görev yapmakta olan Sinan öğretmenin ‘Öğrencilerimle bir çay içseniz bile bana yeter.’ Cümlesi, en temel enerjilerimizden biri oldu. Yardımlaşma iç güdüsü ve yarınlarımız olan çocuklar ile vakit geçirebilme düşüncesi harekete geçmemizi sağladı. GAP Coğrafya kulübü üyeleri Ve Makine Mühendisliğinden arkadaşlarımızın öncülüğünde işe koyulduk. Çalışmaya ilk olarak okulun ihtiyaçlarını belirlemek amacı doğrultusunda ön ziyaret ile başladık. İhtiyaçlar belirlendikten sonra sponsor arayışına girdik buna ek yine ihtiyaçlar için gelir elde edebilmek amacı ile okulumuzun Fen Edebiyat Fakültesi Amfisinde bilet satışı sonrası makine mühendisliğinden arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği müzik dinletisi ve Doç. Dr. Sedat Benek hocamızın birçok otoritelerce ödül almış, yaşadığımız coğrafyanın temel problemlerinden olan savaş mağduru masum çocukların içsel çöküntülerini anlatan KEVOK kısa filmini program dahilinde gösterime sunarak devam ettik. Daha sonra sponsorlardan tedarik edemediğimiz ihtiyaçların elde ettiğimiz bütçe ile tamamladık. Akabinde güzel sanatlardan duvarlara çizim yapacak arkadaşları belirlendik. Umutla Bak derneği gönüllüsü arkadaşlarımız palyaço gösterisi hazırlıklarına başladı. Yapı ekipmanları tedarik edildi. Okuldan otobüs talep edilerek hazırlıklar sürdürüldü.9 mart Cuma günü makine mühendisliği bölümü hocamız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özen ile birlikte köye hareket ettik. Bizi yürekten destekleyen köy halkı ve özveri ile yardım eden köy okulu Öğretmenimiz ile çalışmaya başladık. Unuttuğumuz veyahut unutturulan hislerimizi çocukların gülüşlerin de bulduk. Ve daha sonra çocuklar ile oyunlar oynadık halaylar çektik. film izledik ,futbol oynadık. Kısacası mutlu olduk ve mutlu etmeye çalıştık. Aynı zamanda okulun eğitime daha elverişli olabilmesi için tadilat ve onarım çalışmasına devam ettik. Bu güzel ve anlamlı hatıranın belleğimizde yer etmesini sağlayan ve bu çalışmaya desteklerini esirgemeyen tüm gönüllülere ve Çalışma bünyesinde yer alan, maddi manevi desteğini esirgemeyen öğretmenlerimize ve arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler…

HARRAN ÜNİVERSİTESİ COĞRAFYA BÖLÜM BAŞKANI DOÇ. DR. SEDAT BENEK'İN SENARİSTLİĞİNİ VE YÖNETMENLİĞİNİ ÜSTLENDİĞİ ŞAKHA FİLMİ KISA FİLM FESTİVALİNDE FİNALİST OLDU.

Harran Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı tarafından hazırlanan ‘Şakha’ isimli kısa belgesel, bir vakıf tarafından düzenlenen kısa film festivalinde finalist oldu.

Toplumsal sorunların sanat aracılığıyla ele alınması, sinemanın farklı bakış açısından yararlanarak toplumsal konularda farkındalık oluşturulması amacıyla “Çocuk işçiliği” konulu ‘Kısa film uzun etki’ temalı kısa film yarışması düzenlendi. Yarışmaya Harran Üniversitesi RTV, özellikle GAP Bölgesinin kangreni olan “çocuk işçiliği” sorununun işlendiği ‘Şakha’ isimli belgesel film ile katıldı. Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Benek ve Uzman Mustafa Uluç’un yönetmenliğini yaptığı ‘Şakha’ adlı kısa belgesel çalışması, 395 eserin başvurduğu yarışmada finale kaldı. Şakha kısa belgesel filmi, Türkiye’de en çok çocuk ve özellikle de tarım çocuk işçiliğinin devam ettiği GAP’ın merkezi olan Şanlıurfa’da çekildi. Filmin yönetmeni Doç. Dr. Sedat Benek belgesel hakkındaki açıklamasında, “Yıllardır Şanlıurfa ilinde on binlerce çocuk, ailelerinin mevsimlik tarım işçisi olması nedeniyle okullarını erken bırakıp ve geç başlamaktadırlar. Hatta binlerce çocuk ekonomik nedenlerle erken yaşlarda okul ile ilişkilerini kesmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı Şanlıurfa ili, eğitim açısından Türkiye’de 81 il içerisinde 78. Sırada yer almaktadır. Temel amacımız geleceğimiz olan çocuklarımızın yaşadıkları bu temel sorunda farkındalığı oluşturmak için çocuk işçiliğini beyaz perdeye taşımaktır. Bunu yaparken Urfa’nın milli gıdası olan biber üretim sektöründe çocuk işçiliğini gözler önüne sermektir. İşte bu belgesel, böylesi can alıcı bir sorunu, Şanlıurfa’da biber temizleme işinde çalışan ve ailesine maddi katkıda bulunmak amacıyla okulu bırakmak zorunda kalan 15 yaşındaki Şakha isimli kız çocuğun hayat hikâyesi üzerinden toplumun ilgisine sunmaktadır” dedi. Hiçbir başarının tesadüfi olmadığını belirten Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, “Bir yıl gibi çok kısa bir süre önce kurduğumuz Harran Üniversitesi Film Atölyesi (HÜFA) meyvelerini vermeye devam ediyor. Geçen yıl üniversitemize 3 filmle ödüller kazandıran Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı hocaları ve öğrencileri Şakha filmiyle büyük bir başarıya daha imza attı. HÜFA’nın kurulması aşamasında her türlü desteğini veren ve dolayısıyla bu başarıların ortaya çıkmasına vesile olan Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ve filmin yönetmenleri Doç. Dr. Sedat Benek ve Mustafa Uluç olmak üzere Şakha kısa belgesel filminin başarı serüveninde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Kısa film festivalinde yarışmada dereceye giren film sahiplerine ödülleri 16 Ocak’ta düzenlenen törenle takdim edildi.

BOLOGNA

İlgili Makama Veri İsteği Formu

2018-2019 Güz Dönemi Vize Sınav Programı için tıklayın

Doç. Dr. Sedat BENEK'in ŞURKAV dergisinin 31. sayısında yer alan " FIRAT'IN GİZEMLİ VADİSİ: TAKORAN" adlı makalesini okumak için tıklayın