PROJE TAKİP VE AKADEMİK GELİŞİM SEMİNERİ YAPILDI

Seminer Doç. Dr. Ömer SABUNCU tarafından açıldı. Toplantının TUBİTAK Projeleri hakkında olacağı belirtildi. Daha sonra söz alan fakültemiz dekanı Prof. Dr. Celil Abuzar TUBİTAK’a proje sunulmasının gerekliliği üzerinde durdu.

Fakültemiz Arş. Gör. İbrahim Akça “Proje Nedir ve Projeleri Nelerdir” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Burada özellikle TUBİTAK Projelerinin neler olduğunu ve bizim hangi projelere başvurabileceğimizi belirtti. Bu bağlamda 1001, 1002, 1003,1005, 3001, 3501 kodlu ulusal destek programlarına başvuru yapabileceğimizi ifade ederek, bu programların özelliklerinin neler olduğuna dair bilgi verdi. Yapılan TUBİTAK projelerine ise https://trdizin.gov.tr/ adresinden ulaşılabileceğini de söyledi. Proje yapmak isteyen araştırmacının öncelikle bu adresten yapılan projeleri incelemesi kendi projesinin özgünlüğünü belirlemesi açısından önemlidir. TUBİTAK yeni bilgilerin üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeleri desteklemektedir.

Arş. Gör. İbrahim Akça’nın sunumundan sonra fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gül Güler TUBİTAK projelerinin yazımında ve kabul edilmesinde önemli olan noktaların altını çizerek tecrübelerini bizlerle paylaştı. Buna göre öncelikle proje isminin belirlenmesinde önemli olan noktanın ilgi duyulan ve bilgi sahibi olduğumuz bir konudan seçilmesi olduğunu ifade etti. Projenin disiplinler arası olması, yeni ve özgün bir çalışma ile yapılmasının da projenin kabulü açısından gerekli olduğunu belirtti. Projenin amacının ve sonuçlarının da açık bir şekilde yazılması önemli hususlardan biridir. Bu bakımdan projenin konu ve kapsamının da net bir şekilde yazılması gerekmektedir. Projenin yazımında takip edilmesi gereken başlıklar ise şu şekildedir: Öncelikle proje konusu ile ilgili olarak ulusal ve uluslar arası literatür taramasının yapılması önem arz etmektedir. Bu noktada literatürlerin bir analizinin yapılması da gerekmektedir. Bir diğer başlık özgün değerdir. Burada projenin hipotezlerini açıkça belirleyip özgün değerinin vurgulanması bir gereklilik olarak ifade edilmektedir. Projede kullanılacak yeni teknoloji, metot ve kuramın literatüre nasıl bir katkısı olacağını da açıkça belirtilmelidir. Yöntem de ise araştırmanın yaklaşımlarıyla uyumlu olacak yöntem ve kullanılacak materyaller net bir biçimde tanımlanmalıdır. Araştırma imkanlarında proje yürütücüsü ve araştırmacıların sahip olduğu imkanların da proje yazımında belirlenmesi önemlidir. Yaygın etki başlığının proje kabulünde oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Burada projenin tamamlanması ile ulusal ekonomiye, toplumsal refaha ve bilimsel birikime ne gibi katkılar sağlayacak ve bu sonuçlardan kimler ne şekilde yararlanacak gibi sorulara net bir şekilde cevap vermek gerekmektedir. Bu nedenle proje, özgün ve yaygın değeri yüksek olan alanlardan seçilmelidir. Projelerin yazılmasında önemli olan diğer bir husus ise çalışma takvimidir. Projede yer alacak başlıca iş paketleri ve bunlar için önerilen zamanlama, İş-Zaman Çizelgesi şeklinde yapılması gerekmektedir. İş paketlerinin ne zaman ve kimler tarafından yapılacağı açıkça belirtilmelidir. Nitekim belirli aralıklarla verilecek olan raporların zamanında teslim edilmesi de bu iş paketlerinin zamanlamasına bağlıdır. Proje sonunda ise genel bir raporun verilmesi lazımdır. Proje süresi boyunca çıkabilecek engellerin de belirlenmesi ve bu nedenle bir B planının oluşturulması da gerekiyor. Son olarak projenin bütçesinin gerçekçi bir şekilde belirlenmesi ve proje ile uyumlu olması önemli olan noktalardan biridir.

Sunumların sonunda sorular sunum yapan hocalarımız tarafından cevaplandı. Soruların cevaplanmasından sonra fakültemiz dekanı Prof. Dr. Celil Abuzar bir değerlendirme yaparak toplantıyı sonlandırdı.

Ayrıca yapılan sunumları ve videoları isteyen hocalarımızla paylaşma kararı alındı (25.03.2021).






 

                         

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ (ÖNERİ-İSTEK-ŞİKAYET BİLGİ TALEBİ)

BOLOGNA

 

ACİL DURUM TELEFONLARI

Acil Durum 7/24: 0533 156 97 26
Osmanbey Nizamiye: 0414 318 36 47