EbrUrfa: Ebrularla Urfa
 
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi, Ebru sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu’nun “Ebrularla Urfa” kitabı yayımlandı.
Tarih ve medeniyet şehri Urfa, aynı zamanda sanata da önem veren bir geçmişe sahiptir. Bu önem son yıllarda yapılan etkili çalışmalarla devam etmekte; kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları, süsleme sanatları yaşatılmaya çalışılmaktadır.
Unesco Genel Merkezi’nde ebru sanatının Ülkemiz adına tescilinde Türkiye’yi “Usta-Çırak” olarak temsil eden Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu’ya Hocası Timuçin Tanarslan, artık bizim sanatımız olarak tescillenen ebru sanatının ilgi odağı haline geleceği; Urfa’nın tarihi mekânlarının ebru sanatıyla buluşturulmasının tarih ve sanat adına çok güzel olacağını, ilgi çekeceğini ve Urfa’nın tanıtımına katkı sunacağını ifade etmişti. Sabuncu, bunun üzerine çalışmaya başladı lakin Hocasının ömrü eseri görmeye yetmedi; bir 11 Nisan, Urfa’nın Kurtuluş Günü’nde vefat etti. Allah rahmet eylesin! Sabuncu, Hocasıyla başladığı bir projeyi sonuçlandırmak, hayata geçirmek için yaklaşık olarak üç yıl çalıştı. Çalışma için yüzlerce orijinal ebru yapılarak içinden seçilenlerin üzerine tarihi mekânlar resmedildi.
Eserin giriş kısmında Ömer Sabuncu’ya ait “Ebru Sanatı” ile ilgili bir yazı; devamında Prof. Dr. Kasım Şulul’un “Şanlıurfa’nın Kısa Bir Tarihçesi” başlıklı yazısı bulunmaktadır. Eser, Urfa’nın Genel Görünümü, Dergah Bölgesi, Camiler, Diğer Mekânlar ve İlçeler bölümlerinden oluşmaktadır.
Ebru eserlerinin üzerine Urfa’nın tarihi mekânlarını merhum ressam Abdurrahman Polat resmetti. Eserin tarihi metinlerini Prof. Dr. Kasım Şulul yazdı. Fotoğraflarıyla eserin görselliğine Turizm Tanıtım Şube Müdürü Necmi Karadağ ile Fotoğraf Sanatçısı ve Arşivcisi Yasin Küçük önemli katkılar sundu.
                 
 
 
                         

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ (ÖNERİ-İSTEK-ŞİKAYET BİLGİ TALEBİ)

BOLOGNA

 

ACİL DURUM TELEFONLARI

Acil Durum 7/24: 0533 156 97 26
Osmanbey Nizamiye: 0414 318 36 47