Akademisyenlerimiz son dönemlerde büyük projelere imza atmaya devam ediyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Mühendislik Fakültemizin denizcilik sektörü adına yapmış olduğu önemli bir proje kabul edildi. Proje kapsamında gemi gövdelerinde kullanılan çevre dostu ve maliyeti düşük olan kompozit malzeme geliştirilecek.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Mustafa Özen yürütücülüğünde “Denizcilik Uygulamaları İçin Hexagonal Bor Nitrür (h-BN) Katkılı Polyester Nano Jelkot Üretimi ve Yaşlandırma Koşulları Altında Özelliklerinin İncelenmesi” adlı TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi.

Denizcilik sektöründe yaygın olarak kullanılan kompozit gemi gövdeleri için çevre dostu ve yenilikçi bir nano kaplama geliştirmenin amaçlandığı proje sonuçlarına göre elde edilecek kaplama, kompozit gemi gövdelerine uygulandığında, ek antifouling boya uygulamalarına ihtiyaç duymadan hem mekanik özellikleri koruyacak hem de çevresel sorunları en aza indirecek. Bu nano kaplama ayrıca denizcilik sektöründe bakım onarım maliyetlerini azaltma ve enerji kullanımını düşürme potansiyeline de sahip olacak.

Proje, TÜBİTAK’ın Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konularından "Temiz ve Döngüsel Ekonomi" başlığı altında, "Enerji Verimliliği Sağlayan Yüksek Performanslı Yenilikçi Malzemeler" kapsamında destekleniyor. Ayrıca, "İleri Malzeme" başlığı altında "Kompozitlere Yönelik İleri Fonksiyonel Yüzey ve Kaplamalar" konusunda da önemli katkı sunması planlandı.

Farklı branşlardan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen multidisipliner bir yaklaşıma sahip proje, Makine Mühendisliği Bölümümüzden Arş. Gör. Dr. Gökhan Demircan, Arş. Görevlimiz. Abuzer Açıkgöz, Prof. Dr. Murat Kısa ile Biyoloji Bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Ebru Uyar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kimya Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Ceyhan ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Arıkan olmak üzere alanında uzman 7 araştırmacının katılımıyla hayata geçirilecek.

Başta Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Mustafa Özen olmak üzere tüm akademisyenlerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

Kaynak: Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü