REKREASYON YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

     Turizm, 1980’li yıllardan itibaren Türkiye açısından ülkeye döviz girdisi sağlayan en önemli sektörlerin başında gelmektedir. Nitekim Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göreülkemiz 2019 yılında ağırladığı 52,5 milyon turist sayısı ile dünyada en fazla turist ağırlayan 6. ülke konumundadır. Bu bağlamda, 2023 Türkiye Turizm Stratejisinde 75 Milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri hedefi ortaya konmuştur. Bu hedefe ulaşabilmek için, nitelikli turizm yatırımları ve bu alanda çalışacak nitelikli işgücüneihtiyaç duyulmaktadır.
      Günümüzde toplumların kültürel ve ahlaki gelişimi büyük oranda serbest zamanı kullanım şekillerine bağlıdır. Buna bağlı olarak rekreasyon, çağın gereksinimleri kapsamında insanların hem ihtiyaçlarının karşılanmasında hem de sağlıklı bir toplum yapısının oluşturulmasında bir zorunluluk hali almıştır. Rekreasyon; eğlence, spor, sanat, hobiler, zihinsel, kültürel, sosyal ve doğal aktivitelerle birlikte her yaştan insanın fiziksel, mental, kültürel ve sosyal gelişimine katkıda bulunması, bölgesel ve ulusal ekonomilere turizm ve spor faaliyetlerine katkısı bakımından ülkelerin yaşamında önemli bir yere sahiptir.
     Rekreasyon yönetimi anabilim dalı, alanında yetkin, yöneticilik ve girişimcilik özelliklerine sahip orta ve üst kademe yöneticiler yetiştirebilmek için geçerli ve özgün akademik eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca;
  •    -Turizm sektöründe rekreasyon yönetimine yönelik turizmin sosyal, ekonomik, sportif, rekreatif ve teknik yönden gelişimine katkı sağlayacak düzeyde teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, yabancı dil bilen ve analitik düşünme yeteneği olan nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak,
  •      -Türkiye’de rekreasyon yönetiminin gelişimine ülke ve bölge bazında katkı sağlayacak proje ve çalışmalar yürütmek,
  •    -Rekreasyon yönetimi ile ilgili mevcut sorunları çözmek, gelişim sürecine öncülük etmek, kamuoyu oluşturmak ve toplumu bilinçlendirme hedeflenmektedir.
       Rekreasyon yönetimi anabilim dalının, Şanlıurfa’ya birçok imkân yaratacağı düşünülmektedir. Bunlar şu şekildedir;
  •     -Şanlıurfa’nın rekreatif faaliyetlere yatkınlığı (kültür ve inanç turizmine yönelik turistik çekim unsurları Göbeklitepe, Balıklıgöl, Harran Konik Kubbeli Evler, Şuayb Antik Kenti vb.) ve termal turizm (Karaali Kaplıcaları), kış turizmi (Karacadağ Kayak Merkezi), spor turizmi (GAP Sukay Su Sporları Merkezi, Bozova Atatürk Barajı ve Halfeti Su Sporları Şenlikleri) potansiyeli sebebiyle rekreasyon turizmine yönelik mevcut istihdam olanaklarının artacağı düşünülmektedir,
  •    -Şanlıurfa’da rekreasyon bilinci gelişmiş yüksekokul mezunu işgücünün artması, bölgede turizme ve rekreasyona yönelik işletmelerin açılmasına ve mevcut işletmelerin daha nitelikli hizmet sunmasınakatkısağlayacağı ve Şanlıurfa için katma değer yaratacağı düşünülmektedir.
  •    -Teşvik sistemi kapsamında öncelikli yatırım bölgeleri içerisinde yer alan Şanlıurfa’da hali hazırda yürütülmekte olan projeler ve yatırım teşvikleri ile rekreatif mekânların artma potansiyelinin yüksek olması programın diğer bir güçlü yanı olarak görülmektedir.
      Rekreasyon Yönetimi, dünyada gelişmiş olsa da ülkemizde yeni gelişmekte olan bir anabilim dalıdır. Yoğun çalışma temposu ve günlük yaşamın monotonluğundan uzaklaşmak, ruhen ve bedenen tazelenmek amacıyla insanlar çeşitli rekreatif etkinliklere katılmaktadır. Bu çerçevede başta otel işletmeleri olmak üzere, kamu ve özel sektör kuruluşlarının pek çoğunda akademik bilgiyi pratikle birleştirebilen nitelikli ve donanımlı insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
      Rekreasyon yönetimi anabilim dalından mezun olan öğrenciler;
  •      -Konaklama hizmeti, seyahat hizmeti ile kongre ve fuar organizasyon hizmeti veren işletmelerde,
  •      -Temalı parklar ve fitness kulüpleri gibi rekreasyon faaliyeti gösteren özel işletmelerde,
  •    -Eğitim, sosyal hizmetler, gençlik ve spor il müdürlükleri, halk sağlığı birimleri, devlet planlama teşkilatı, kamu kurumlarının coğrafi bilgi sistemleri ile ilgili birimleri, milli parklar genel müdürlüğü, yaşlı yaşam merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, temel ve ortaöğretim kurumları, üniversitelerin spor sağlık kültür daireleri, yerel yönetimlerin rekreasyon bölümleri, kültür daire başkanlıkları, park ve bahçe müdürlükleri, planlamabirimleri vb. kamu kurumlarında animatör, etkinlik planlayıcısı ya da etkinlik yöneticisi olarak çalışabilirler.
  •      -Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı da söz konusudur.
  •    -2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 43/b maddesi uyarınca, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları gibi kamu ve özel sektörde iş ve sınavlara başvurma hakkına sahiptirler.
      Yüksekokulumuz, Rekreasyon Yönetimi anabilim dalının açılmasıyla ilgili gerekli alt akademik, sosyal ve fiziki alt yapıya sahiptir. Rekreasyon Yönetimi Bölümünde eğitim-öğretimfaaliyetlerinin yürütülmesi için 2 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi mevcuttur. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi sürecinde Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ndeki öğretim elamanlarından destek alınacaktır.
Öğrenciler için gerekli sosyal olanakları sağlayan 5000 kişilik merkezi kafeterya, öğrenci yaşam merkezi, kantin, kırtasiye, sosyal tesis ve öğrenci Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Düzenleme Komisyonu'na bağlı öğrenci kulüpleri bulunmaktadır.
      Rekreasyon YönetimiAnabilim Dalında derslerin yürütülebilmesi amacıyla, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu 1000m2’lik alan bünyesinde 8 adet derslik (80m2), 8 adet projeksiyon cihazı, öğretim elemanları ve idari personel için 9 adet büro,1 adet bilgisayar laboratuvarına (122 m2, 50 adet bilgisayar) sahiptir.Uygulamalı dersler için üniversitemiz bünyesinde 1 adet uygulama oteli ve 1 adet sosyal tesis (restoran-bar ve mutfak uygulamaları için), kütüphane, yemekhane ve kafeterya mevcuttur. Ayrıca, üniversitemiz bünyemizdeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Kapalı ve Açık Spor Tesislerinden uygulamalı derslerde faydalanılacaktır.
      Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu’nda Rekreasyon Yönetimi Bölümü 40 (kırk) kontenjanla 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci alımına başlamıştır.
 
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan KAN SÖNMEZ
Rekreasyon Yönetimi Bölüm Başkanı

ETKİNLİKLERİMİZ

İLETİŞİM

Harran Üniversitesi 
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürlüğü 

Santral Tlf: 0 414 318 30 00 
Yüksekokul Sekreteri:  0 414 318 30 00 (3123)
Öğrenci İşleri: 
0 414 318 30 00 (1943)
E-posta: toy@harran.edu.tr 
Adres: Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği YO Merkezi Derslikler Binası 3. Kat
Mardin Yolu 22 Km. Osmanbey Kampüsü 63200 
Şanlıurfa/ TÜRKİYE