TARİHÇEMİZ

Turizm Rehberliği Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu’muzun 29.07.2007 tarih ve 26597 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 26.06.2007 tarih ve 2007/12400 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmasıyla birlikte açılan üç bölümden biridir. Bölümümüz 2007 yılında ilk olarak “Turist Rehberliği” adı ile açılmıştır. Bununla birlikte, Yükseköğretim Kurumu’nun turizm fakülte ve yüksekokullarındaki bölüm isimlerine ilişkin yürüttüğü çalışma neticesinde bölümümüzün adı “Turizm Rehberliği” olarak değiştirilmiştir. Turizm Rehberliği Bölümü, akademik alt yapısını tamamlayarak ilk öğrencilerini 2018 yılında almaya başlamıştır. Bölümümüz ilk mezunlarını 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının bahar döneminde vermiştir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM 

Bölümümüzde alanında uzman ve aktif saha deneyimi olan “Ulusal Turist Rehberi” kokartına (belgesine) sahip 2 öğretim üyesinin yanı sıra, turizm işletmeciliği alanında doktora derecesine sahip 1 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Bunun yanı sıra bölümümüzde yürütülen Arkeoloji, Sanat Tarihi, Dinler Tarihi ve Mitoloji gibi mesleki derslerin verilmesinde de ilgili alanlarda uzmanlığa sahip, farklı bölümlerde görev yapan akademisyenlerden destek alınmaktadır. Benzer şekilde yüksekokulumuzun diğer bölümleri ile gerek eğitim-öğretim, gerekse diğer sosyal faaliyetlerde yakın bir akademik işbirliği yürütülmektedir.

Turizm Rehberliği Bölümü, Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) “Yabancı Dil” puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Aynı zamanda bölümümüzde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerimiz, isteğe bağlı 1 yıl süreli hazırlık programından yararlanabilmektedir. Öğrencilerimize 8 yarıyıllık eğitim-öğretim süreleri boyunca her dönem zorunlu mesleki yabancı dil olarak “İngilizce” yoğun olarak okutulmaktadır. Bunun yanında, seçmeli olarak Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça gibi dilleri de ikinci yabancı dil olarak öğrenme imkânı tanınmaktadır.

TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜNÜN AMAÇLARI

Turizm Rehberliği bölümü, alanında gerekli akademik ve operasyonel bilgileri sunmak, turizm sektörünün her alanında çalışabilecek yetkinliğe sahip profesyoneller yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede yabancı dil bilen, ülke coğrafyasını en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜNÜN HEDEFLERİ

Turizm Rehberliği Bölümü, Türkiye ve dünya turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu; turizm alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hâkim, yeterli sektörel deneyime sahip, en az iki yabancı dile (çok iyi derecede) hâkim, bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından izleyen, insan ilişkilerinde yetkinliğe sahip, vizyonu geniş, sürekli gelişime ve öğrenmeye açık, kaliteli insan gücünü yetiştirebilmektir.

Öğrencilerimiz, öğrenimleri boyunca turizm rehberliği alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar, alanı ile ilgili konularda, bireysel veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, turizm rehberi olarak hukuki sorumluluğunu bilir. Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilir ve ticari hayatta kullanılan belgeleri tanır. İş hayatında meslek ahlakının önemini bilir. Ayrıca alanı ile ilgili bilgisayar ve otomasyon paket programlarını, gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri bilir ve uygular. Teknolojik cihazları kullanarak alanı ile ilgili yazışmaları yapabilir, bilgi depolayabilir, depolanmış bilgileri aktif olarak kullanabilir. İşletmecilik, yönetim ve pazarlama başta olmak üzere, turizm işletmeciliği alanında operasyonel bilgi ve uygulama becerileri kazanır. Turizm işletmeciliği ile ilgili tüm haberleşme teknolojilerini kullanabilmesi hedeflenmektedir.

ETKİNLİKLERİMİZ