ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ
 
 
Program Bilgileri
 
         Zootekni Bölümü’nde dört yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olurlar. Zootekni Bölümü mezunları Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlükleri (TİGEM), banka ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında; pazarlama, hayvancılık işletmeleri sorumlusu, planlayıcısı, yöneticisi, işletme şefi, üretim planlama departmanlarında uzman, araştırmacı, denetçi ve yönetici yardımcısı olarak çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca, kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi ve ıslahı alanında faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde de Zooteknist Ziraat Mühendisleri istihdam edilmektedir.  Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımız farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisansüstü (yüksek lisans, doktora) eğitim yapabilmekte ve akademik kadro olanaklarından da yararlanabilmektedir.
 
 Amaçlar
 
Zootekni; ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan çiftlik hayvanlarının ve hayvansal ürünlerin üretilmesi amacıyla evcil hayvanların yetiştirilmesi, çoğaltılması, beslenmesi, genetik ve ıslahı konuları ile uğraşan bir bilim dalıdır. Bölümüz lisans düzeyi yeterliliklerini sağlayarak, uzmanlaştığı alanda disiplinler arası etkileşim sağlayabilen, sorun çözme veya uygulama yeteneklerine sahip Zooteknist Ziraat Mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte hayvancılık biliminde il ve bölgesel düzeyde özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarına akademik bilgi desteği sağlamak amaçlanmıştır.
 
 
Hedefler
 
Bölümün ana hedefleri; hayvancılık alanında hizmet verecek Zooteknist/Ziraat Mühendisi ünvanıyla lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde mezunlar vererek hem bilim insanı hem de sektörün ihtiyaç duyduğu uzman personel yetiştirmektir. Hayvan yetiştirme ve Islahı, Yemler ve Besleme, Biyometri ve Genetik bilim dallarında araştırma ve geliştirme projeleri planlama ve yürütme konusunda lisans ve lisansüstü öğrencilerin katılımı ile hayvancılık bilimine bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde katkı yapmak hedeflenmiştir.
 
 
Program Öğrenme Çıktıları
 
  1. Zootekni bölümüne ait konularda teorik ve uygulamalı temel bilgilere sahip olarak, zootekniye ait verileri elde etmek, analiz etmek, değerlendirmek, rapor etmek ve sunmak,
  2. Zootekni becerilerini kazanmak,
  3. Temel bilgi teknolojilerini zootekni alanında etkili olarak kullanmak,
  4. Ziraat mühendisliği kapsamında insan sağlığı ve refahı, hayvan sağlığı ve refahı, çevre koruma, iş güvenliği, sosyal  adalet kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması konularında sürdürülebilir zootekni kapsamında yeterli duyarlılığa ve bilince sahip olmak,
  5. Hayvan türlerinin yetiştirilmesi, üretilmesi, ıslahı, beslenmesi, barındırılması, sağlıklı hayvansal ürünler elde edilmesi, sürdürülebilir hayvansal üretim ve kırsal kalkınma konularında teorik ve uygulamalı yeterli bilgilere sahip olmak. Yemler, yem teknolojisi ve farklı türden  hayvanların beslenmesi konularında teorik ve uygulamalı yeterli bilgilere sahip olup bunlarla ilgili seminer, proje ve tez hazırlamak,
  6. Biyometri ve Genetik, Yemler ve Hayvan Besleme, Hayvan Yetiştirme ve Islahı gibi alanlarda teorik ve uygulamalı temel bilgilere sahip olmak,
  7. Hayvansal ürünlerin işleme süreçleri, hayvansal üretim konusunda edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenilirliği ve güncelliğini değerlendirebilme bilgisine sahip olmak,
  8. Hayvansal üretim ile ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütme, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapmak,
  9. Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilmek ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilmek. Hayvansal üretimle ilgili bilgilere erişebilme, kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ile diğer bilgi kaynaklarını etkin kullanabilme, analitik düşünerek gerekli planlamaları yapmak, stratejiler geliştirebilir olmak,
  10. Hayvansal üretimle ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirme; toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmak, etik, çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak plan ve proje hazırlama, uygulama, yönetme ve izlemenin yanı sıra hayvansal üretim alanı ile ilgili mevzuata hakim olma ve buna uygun davranmak.

Zootekni Bölümünün üç anabilim dalı vardır:
1. Biyometri ve Genetik
2. Hayvan Yetiştirme
3. Yemler ve Hayvan Besleme
 
 
1. Biyometri ve Genetik ABD
 
Biyometri, farklı amaçlarla tarım ve hayvancılıktan elde edilen verileri istatistiksel yöntemler kullanarak analizini yapan, sonuçları yorumlayan ve özellikle tarıma yeni istatistik yaklaşımlar getirmeye çalışan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı öğretim üyeleri farklı bölüm öğrencilerine “Temel İstatistik” ile “Araştırma ve Deneme Metotları” derslerini vererek eğitime katkı sağlamaktadır. Ayrıca, yüksek lisans çalışmaları başta olmak üzere araştırma verilerinin değerlendirilmesinde danışmanlık hizmeti de vermektedir. Genetik bilim dalında lisans ve lisansüstü düzeyde genetiğin temel esasları ve biyoteknolojik uygulamalar konularında farklı bölümlere dersler verilmektedir. Ekonomik öneme sahip çiftlik hayvanlarının, günümüz modern teknoloji ve altyapı avantajlarını bünyesinde barındırmak suretiyle geniş anlamda yetiştirilmesi, beslenmesi ve genetik yapı olarak incelenmesi yoluyla GAP bölgesinin ihtiyaç duyduğu hayvansal ürünlerin tedarik edilmesi sağlanmaktadır.
 
Amaç
 
  • Araştırmaların planlama, uygulama, verilerin elde edilme süreci, elde edilen verilerin analiz ve raporlaştırılmasının bilimsel kriterlere göre yapılması
  • R ve diğer istatistik yazılım dillerinin araştırma ve araştırmacılar açısından etkin bir şekilde kullanılması
  • Mühendislik, eğitim ve diğer alanlarda kullanılan ama hayvancılık alanında kullanılmayan ileri metotların hayvancılık alanına uygulanması
  • Bölgede yetiştirilmekte olan çiftlik hayvanlarının verimlere etki eden genler açısından genetik çeşitliliklerinin belirlenmesi
  • bölgede yetiştirilen çiftlik hayvanlarının filogenetik ağaçlandırma yapılarak birbirlerine olan uzaklık ve yakınlıklarının belirlenmesi
 
 
2. Hayvan Yetiştirme ABD
 
Hayvan yetiştirme anabilim dalı, ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan sığır, koyun, keçi, kümes hayvanları, bal arıları, tatlı ve tuzlu su balıkları gibi çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi ve ıslahı konularında projeler gerçekleştirir.
 
Amaç
 
Çiftlik hayvanlarının genetik potansiyellerinin ortaya çıkarılması ve bunun sonucunda ekonomik olarak hayvansal ürünlerin artırılması kapsamında en uygun yetiştirme tekniğinin saptamasına yönelik çalışmalar yapmak.
 
2.1 Su ürünleri yetiştiriciliği
 
İç su balıklarının ağ kafeslerde pazar boyuna dek yetiştiriciliğini araştırma ve uygulama ünitesinde gerçekleştirirken, bu konuda geliştirmeye yönelik Ar&Ge çalışmaları ve eğitim uygulamaları gerçekleşmektir. Ayrıca, iç su balıkları yetiştiriciliği, larva yetiştiriciliği, balık besleme ve yem teknolojileri, su ürünleri ekonomisi, balık hastalıkları teşhis ve tedavisi konularında araştırma, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yürütmektedir.
 
Amaç 
  • Alabalık yetiştiriciliği çalışmalarının yapılması.       
  • İç su balıkları yetiştiriciliğinde balık besleme ve yem teknolojileri çalışmalarının yürütülmesi: Balık yemlerinin yapısı, analiz yöntemleri, besleme ve rasyon hazırlama ve yem üretim teknolojisi konularında araştırma ve eğitim çalışmalarının yapılması.
  • Su Ürünleri Ekonomisi alanında çalışmaların yapılması: Su ürünlerinde sanayi ve yetiştiricilik ekonomisi çalışmalarının, makro ve mikro bazda ele alınması. İşletme yönetimi, planlama ve pazarlama konularında araştırmalar gerçekleştirilmesi.
  • Balık hastalıkları teşhis ve tedavi konularında araştırma çalışmalarının yapılması.
  • Su Ürünleri yetiştiriciliği alanında eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin yürütülmesi. 
  • Alternatif balık yetiştiriciliği çalışmalarının yapılması.

 
3. Yemler ve Hayvan Besleme ABD

Hayvancılıkta masrafların önemli bir kısmını yem giderleri (%55-80) oluşturmaktadır. Hayvansal ürünleri ucuz elde etmek için yem maliyetini düşürmek önem arz etmektedir. Bunun için alternatif yem kaynaklarını araştırmak veya değerlendirilmeyen yem niteliğindeki bir kısım artıkları ekonomiye kazandırmak bu grubun temel amacını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, çiftlik hayvanlarının bölge koşullarında besin madde ihtiyaçlarının belirlenmesi, yem kaynaklarının besin madde kompozisyonlarının güncellenmesidir. Yem katkı maddesi olarak kullanlan katkıların çiftlik hayvanları üzerindeki üreme, verim ve elde edilen ürünlerin kaliteleri, metabolizma üzerindeki etkileri (rumen sıvısı, dışkı, kan vs.) araştırılması temel çalışma konularını oluşturmaktadır. Ruminant hayvanların beslenmesinde kulanılan kaba ve kesif yemlerin in vivo, in vitro ve in situ teknikleri kullanlarak çalışmalar yapılmasının yanı sıra metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan CO2, CH4 ve microbial protein sentezi gibi konuları araştırmaktır.
 
Amaç
  •  Hayvansal üretim için girdi maliyetinin azaltılması (yem)
  • Ürün miktar ve kalitesinin artırılması
  • Performans ölçütlerinin iyileştirilmesi (besi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranının artırılması)
  • Sağlıklı hayvansal ürün elde edilmesi
  • Alternatif yem ve hayvan kaynaklarının belirlenmesi