Şanlıurfa’da Erasmus+ Gençlik Değişimi Projeleri kapsamında birçok ülkeden gelen gençlerle birlikte “Hoş Geldin Demekten Korkma” adlı bir proje gerçekleştirildi.
Türkiye’den Dream Time gençlik gurubu, Litvanya’dan NGO Veikiam.Lt, isimli dernek, Almanya’dan Youth From Kassel To World gençlik grubu, Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İtalya’dan New Humanity Derneği ve Ankara’dan Her Dem Derneği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen projede Türkiye, Almanya, Litvanya, Belçika, Çin, Cezayir, Suriye, İtalya, İskoçya ve Arnavutluk ülkelerinden toplam 38 katılımcı genç yer aldı.

Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkez müdürü Dr. Hakan Gülerce proje hakkında şu ifadelere yer verdi: “Bu proje ile toplumların ortak bir meselesi olan göç ve etkilerini tecrübe eden ve etmekte olan ülkelerin gençleri olarak birbirimizi tanımak, empati kurarak anlamak, göçmenlere yönelik öncelikle kendi ön yargılarımızı kırmak sonra mevcut yabancı düşmanlığı ile mücadele etmek ve fikir paylaşımlarında bulunarak çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda Almanya, Litvanya, İtalya, Türkiye ve Suriyeli arkadaşlarımız olmak üzere 5 ülkeyi (yedi grup) temsil eden gençler olarak çeşitli beyin fırtınaları yaparak, deneyimsel öğrenme metodlarını kullanarak birbirimizin tecrübe ve fikirlerinden faydalanarak ortak çözümler üretmeyi ve böylelikle kültürler arası öğrenmeyi de gerçekleştirmeyi hedefledik. Proje kapsamındaki biz gençler, avantaj veya dezavantaj olsun, farklılıklarımızın “insan” olarak hiçbir değer kaybetmediği bilinci ile hareket etmeye gayret ettik. Ayrıca bu amacımız Avrupa Birliği Erasmus+ programının öncelikleri olan eşitlik, sosyal dahil etme, demokrasi, insan hakları, gençlerin entegrasyonu, sosyal, dilsel ve kültürel çeşitliliğin öneminin anlaşılması konularıyla da bütünleşmektedir.”

12-18 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleşen proje kapsamında birçok saha ziyareti de gerçekleştirildi. Özellikle gençlerin karar alıcılarla buluşması pojenin amaçlarından biriydi. Çeşitli belediyelerin göç üzerine yapmış oldukları çeşitli çalışmaları gençler bizzat ilk ağızdan dinlemiş oldu. Bu kapsamda Erasmus+ gençleri Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeynel Abidin Beyazgül’ün misafiri oldular. Yaklaşık bir saat süren söyleşinin ardından soru cevap kısımlarında ise göç konusu daha geniş çerçevede ele alındı. Zeynel Abidin Beyazgül, “Nefretin, ön yargıların ve ayrımcılığın arttığı bu günlerde böyle bir başlıkla (Hoş Geldin Demekten Korkma) yola çıkmanız hepinizin ne kadar güzel bir kalp taşıdığını gösteriyor” sözleri ile projeye olan desteğini ifade etti. Özellikle Şanlıurfa Göç İdaresi ziyareti ve ardından gerçekleştirilen Şanlıurfa Göç İdaresi Müdürü sayın Fatih Işık beyle ve Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Ökten ile gerçekleştirilen söyleşi akşam geç saatlere kadar devam etti. Proje kapsamında gençler özel bir oturumda Haliliye Belediye Başkanı Sn. Mehmet Canpolat ve yardımcıları ile de bir araya gelerek söyleşi gerçekleştirdiler.

Bunun yanı sıra gençlerle birçok kültürel faaliyet de gerçekleştirildi. Şanlıurfa Sanat Sokağında hep birlikte Ebru Sanatını deneyimleyen gençler, özellikle Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Harran Üniversitesi gezilerinde Şanlıurfa’nın kültürel kodlarını tanıma imkânı elde ettiler. Harran Üniversitesi ziyaretinde gençler Harran Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Dr. Fred Barış Ernst tarafından ağırlandı. Dr. Ernst gençlere Harran Üniversitesinin ileride gerçekleştirilecek ortaklıklara açık olduğunu ifade ederek ileride yapılacak işbirliklerine davet etti. Düzenlenen kültür gecesinde ise gençler birbirlerinin kültürlerini daha yakından tanıma imkânı buldular.

Programın bir günü Şanlıurfa’nın Harran ilçesine ayrılmıştı. Sabah erken saatlerde Harran’a doğru yola çıkan gençler yol üzerinde bir fidanlıktan 60 fidan alarak Şanlıurfa’ya birer fidan hediye etmek istediler. Bunun üzerine Harran Belediyesi ve Kaymakamlığı işbirliği ile Tahılalan İlkokulu’nda ağaç dikim etkinliği gerçekleştirildi. Gençlerle okulda okuyan çocukların buluşması, kaynaşmaları ve oyunlar oynamaları her iki taraf için de çok etkileyici oldu. Ağaç dikiminin ardından Harran Evleri, Harran Okulu, Harran Belediyesi ziyareti, başkan Mahmut Özyavuz ile söyleşi, Gastronomi merkezi ve Gözlemevi ziyaretleri çeşitli etkinlikler arasında yer aldı. Eğitimler ve çalıştaylar kapsamında projeye katılan Suriyeli gençler katılımcılara göç hikâyelerini anlatarak deneyimlerini paylaştılar. 

Programın bir günü Şanlıurfa Eyyübiye ilçesinde bulunan Suriyeli aile ziyaretlerine ayrıldı. Sekiz gruba ayrılan gençler, Göç İdaresi Müdürlüğünün de desteğiyle önceden belirlenmiş ailelere ve çocuklara ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ziyaretlerde ailelerle birlikte çay kahve içilerek onların hikâyeleri dinlendi ve onlarla dayanışma içinde olduğumuz vurgulandı. Aynı zamanda çeşitli ülkelerden gelen gençler yanlarında getirdikleri hediyeleri ailelere ve çocuklara takdim ettiler. Projenin kapanış toplantısında gençler Erasmus+ tarafından verilen uluslararası geçerliliği olan YouthPass sertifikalarını aldılar. Kapanış programına Harran Üniversitesi Rektörü M. Sabri Çelik ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Kaytan ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Göç İşleri Şube Müdürü katılarak gençlerle söyleşi gerçekleştirdiler. Söyleşide bölgede yaşanan göç ve yönetimi konusunda birçok alanda konu üzerinde tartışıldı. Yapılan geri bildirim oturumlarında gençlerin projeye katılmaktan çok mutluluk duydukları ve her biri ülkelerine döndüğünde birer Türkiye elçisi olarak döneceklerini ifade ettiler.




























 

SOSYAL MEDYA

HAFTALIK BÜLTEN

Haftalık Göç Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Email Adresiniz*

DUYURULAR









İLETİŞİM

hugoc@harran.edu.tr

Tel: 0414 318 3006

Fax: 04143183190
Cep: 0545 336 40 32
Harran Üniversitesi Rektörlüğü Yenişehir Yerleşkesi,
63300 Şanlıurfa