PROGRAM ÖZETİ
Bağlı Olduğu Bölüm Gıda İşleme
Alınan AKTS Toplamı 120
Mezun Olanların Alacakları Unvan Gıda Teknikeri
Kontenjan 40
 
Genel Bilgi
Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, 2020 yılında Harran Üniversitesi Şanlıurfa 2.OSB’deki yerleşke içinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Program, tekniker adaylarına eğitim imkânı sağlamaktadır.
Program, MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Geliştirme Projesi kapsamında, halen Örgün öğretim olarak her yıl 40 öğrenci kontenjanı ile eğitim ve öğretime devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı, gıda hammaddeleri, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ve kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında bilgilere sahip olan ve bu bilgi birikimi ile gıda üretim tesislerinde sorumluluk üstlenebilecek teknik elemanlar yetiştirmeye yönelik eğitim verir. Gıda teknoloji programında, gıda sektöründe görev alan gıda teknikeri yetiştirmek amacıyla eğitim planı yürütülmektedir. 4 Yarıyıl süren eğitim süresince, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleri konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla için zorunlu ve seçmeli derslerin başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Böylece, görev aldıkları gıda alanında problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirilmektedir.
Programın Amacı
Gıda teknolojisi programı, hammaddelerin gıda sanayi üretim tesisine kabulünden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan zincir içinde, çeşitli konularda gıda teknikeri olarak görev alacak, donanımlı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 

Programın Hedefi
Bakış açısı geniş, alanı ile ilgili konularda kuramsal ve uygulamalı bilgiler ile teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip, etkin iletişim kurabilen ve mesleki etik kurallarına uygun çalışan gıda teknikerleri yetiştirmektir. 
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gıda Teknolojisi önlisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Mezuniyet Şartları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı, derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler, mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de staj yapılması ve dördüncü dönem boyunca iş yeri eğitimi alınması mezuniyet için aranan şarttır.
 
İş Bulma İmkânları:
Bölüm mezunları, kamuda, gıda sanayinin çeşitli alt sektörlerinde üretim-tüketim zincirinin hemen her kademesinde yer alabilmektedirler. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk Standart Enstitüsü, Yerel yönetimler,  gıda fabrikalarında üretim, araştırma geliştirme, kalite kontrol, dağıtım bölümleri, ve özel gıda, AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları bu alanlardan bazılarıdır.
Dikey Geçiş Sınavı ile geçilebilen Programlar
Ön lisans eğitimlerini başarıyla tamamlayan mezunlar gerekli sınavlara katılarak, üniversitelerin kontenjanları dahilinde, üniversitelerin,
  • Gıda Mühendisliği,
  • Beslenme ve Diyetetik,
  • Kimya,
  • Bitki Koruma,
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,
  • Gıda Teknolojisi ve
  • Tarımsal Biyoteknoloji gibi lisans programlarına dikey geçiş yaparak veya
  • Açık öğretim programları ile lisanslarını tamamlayarak mesleki gelişimlerini sürdürebilir.
 
AKADEMİK PERSONEL İletişim Dahili
Dr. Öğr. Üyesi Ümran CANSU umrancansu@harran.edu.tr  
Dr. Öğr. Üyesi Asliye KARAASLAN asliyegumus@harran.edu.tr  
Doç. Dr. İrfan ÖZTÜRK ozirfan23@harran.edu.tr  
Öğr. Gör. Yüsra İNCİ inci@harran.edu.tr  
Dr. Öğr. Üyesi Yasin YAKAR yasinyakar@harran.edu.tr  
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan BOZKURT rbozkurt@harran.edu.tr  
 

  

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORLARI

DERS PROGRAMLARI

Avrupa'daki Üniversite Eğitim Ücretleri
 

AKADEMİK TAKVİM

KÜTÜPHANE

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS)

HARUZEM

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

MEZUN PORTALI

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

(Öneri, İstek, Şikayet, Bilgi Talebi)

http://kys.harran.edu.tr/

YETENEK KAPISI