Biyoteknoloji, farklı ürünler geliştirmek için biyolojik sistemleri, canlı organizmaları veya bunların parçalarını kullanan teknolojidir. Biyoteknoloji terimi ilk kez 1919 yılında Karl Ereky tarafından canlı organizmaların yardımıyla hammaddelerden ürünlerin üretilmesi anlamında kullanılmıştır.
Ekmek yapma ve pişirme, biyoteknoloji (arzu edilen ürünü üretmek için maya yani canlı organizma kullanımı) kapsamına giren süreçlere bir örnektir. Bu tür geleneksel süreçler genellikle canlı organizmaları doğal formlarında kullanırken, daha modern biyoteknoloji formu genellikle biyolojik sistem veya organizmanın daha gelişmiş bir modifikasyonunu içerecektir.
Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Biyoteknoloji Anabilim Dalı, …. öğretim üyelerinin katkılarıyla …. yılında kurulmuştur. Biyoteknoloji Lisansüstü Programı, biyoteknoloji alanında uzman, bilimsel niteliklere sahip, bilimsel araştırmalara öncülük edebilecek, özgüveni yüksek girişimci bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.