Misyonu: Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümünün misyonu; insan onuruna yakışan katılımcı bir ortamda sürekli iyileşmeyi, girişimciliği ve sürdürülebilirliği esas alan bir yaklaşımla evrensel standartlarda eğitim ve araştırmafaaliyetlerini yürüterek yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde alanında saygın ve öncü olmak.

Vizyonu: Daima ileriyi hedefleyen ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir bölüm olmak.

Değerler: Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümümüz, öğrenciyi bütün eğitim-öğretim çalışmalarının merkezine yerleştirir ve şu temel değerler üzerinde durur: 
•          Kişiye saygı
•          Zihinsel gelişmişlik
•          Bilimsel üretkenlik
•          Yenilik ve dinamizm
•          İş birliği yapma
•          Sosyal sorumluluk
•          Dünyaya açılma ve farklılık

Kişiye saygı
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümü insanı merkeze alan, insana saygı ve sevgiyi önceleyen ve insanın gelişmesine katkıda bulunan çağdaş bir yönetim anlayışını benimser. Bireyin haklarına, ihtiyaçlarına, duygu ve düşüncelerine önem verir. İnsanın değeri, üstünlüğü, yararlılığı, kutsallığı nedeniyle her bireye ölçülü ve özenli davranmaya dikkat eder.

Zihinsel gelişmişlik
Zihinsel gelişmişlik en önemli değerlerimizden biridir. Zihinsel gelişmişliğin kalbi, düşünme ve sorgulamadır. Düşünme ve sorgulama karmaşık zihinsel süreçleri harekete geçirir ve geliştirir. Bu değer araştırma yapmak, yeni bilgi üretmek ve öğrenmeyi gerçekleştirmek açısından büyük önem taşır. Yaratıcılık, yenilikçilik ve bilimsel üretkenliğin itici gücü olan zihinsel gelişmişlik, bireyin dil, zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirir.

Bilimsel üretkenlik
Bilimsel üretkenlik, yüksek bilgi üretme ve bilgiyi topluma yayma yükümlülüğü olan üniversitenin evrensel bir boyut kazanması ve içinde yaşadığı toplumun ilerlemesinde önemli bir etkendir. Bilimsel üretkenlik, yaratıcı ve yenilikçi düşüncelerin somutlaşmasına olanak verir, özgün bilimsel çalışmaların yaşama geçirilmesini sağlar. Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümü çağın gereklerine uygun araştırmalara, bilimsel üretkenliğe ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelere ve bunların toplum yararına sunulmasına büyük önem verir. Başta internet olmak üzere bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin bilimsel üretkenliği olumlu yönde etkileyeceğine inanır. Öğrenci, akademik ve idari insan kaynağının bilgi kaynaklarına erişimini kolaylaştıran, bilginin paylaşımını sağlayan teknolojik yenilikleri benimser ve uygular.

Yenilik ve dinamizm
Üniversite yaratıcılık, bilimsel üretkenlik, yenilik ve dinamizm kavramlarından ayrı düşünülemez. Yenilik, mevcut düşüncelerden hareketle yeni, farklı ürünler ve bilgiler üretme, geliştirme, zenginleştirme, sorunlara ilginç ve etkili çözümler bulma, bir fikre, ürüne çok farklı açılardan bakma vb. çalışmaları içerir. Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümümüz yeniliklere ve gelişmelere açıktır. Bu süreçte araştırarak, keşfederek ve farklı yaklaşımları deneyerek mevcut bilginin sürekli güncellenmesini hedefler. Öğrenci, akademik ve idari insan kaynağımızın yaratıcılık, yenilik ve dinamizme değer vermelerini önemser. Üniversite olarak topluma ve çevreye yenilikte önderlik yapmayı amaçlar.

İş birliği yapma
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümü olarak yönetim anlayışımızın temel ilkesi, akademik insan kaynağımızla iş birliği ve yönetişim anlayışı içinde çalışmadır. İş birliği yapma, bireyler arasında karşılıklı etkileşimi, bilgi alış-verişini, kendi görüşüyle başkalarının düşüncelerini karşılaştırmayı, bütünleştirmeyi, saygı duymayı ve kendini geliştirmeyi sağlar. Bölümümüz öğrenci, akademik ve idari insan kaynağı ile iş birliği yapmaya ve ekip halinde çalışmaya önem verir. Bu çalışmaların Üniversitemizi geleceğe taşımada itici güç olacağını kabul eder.

Sosyal sorumluluk
Bölümümüz içinde yaşadığı topluma olan sorumluluklarının bilincindedir. Bölüm içinde üretilenleri toplumla paylaşmayı, toplumsal sorunlara bilimsel yollarla çözüm üretmeyi, toplumu bilgilendirmeyi temel değer olarak alır. Toplumun bilimsel bilgi zenginliğine ulaşmasına ve gelişmesine önem verir.

Dünyaya açılma ve farklılık
Dünyaya açılmak ve uluslararası bir bölüm olmak için ulusal değerlerden yararlanarak evrensel bilime katkı getirmek, başka bir ifadeyle “uluslararasılaşma” büyük önem taşır. Bu anlayışla ulusal değerlerimizi geliştirerek evrensel boyutlara ulaşmaya önem veriyoruz. Böylece bilimsel gelişme ve çağdaşlaşma sürecini ileri taşıyarak farklılık oluşturma amacı içindeyiz.
 
Hedefler: Arap Dilini Arap Edebiyatı ve kültür tarihiyle birlikte inceleyerek öğretmek; Arap dünyasının tarihi, kültürü ve edebî birikimi hakkında bilgili; Arap dünyasındaki edebî, siyasî, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri yazılı ve işitsel kaynaklardan takip edebilecek, düşündüğünü yazılı ve sözlü yolla ifade edebilecek, Arapça ve Türkçe karşılıklı olarak çeviri yapabilecek, edebi metinler arasında mukayeseli çalışmalar yürütebilecek dil becerisine sahip öğrenciler yetiştirmektir. 

BOLOGNA

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ

MEZUN PORTALI

BAĞLANTILAR