Merhaba Değerli Öğrencilerim,

Bölüm Tanıtımı --> https://youtu.be/rSWghItyD3k

Siz de bölümümüz tanıtımına yardımcı olmak aşağıdaki linklerden farklı Yapay zeka çalışmaları yaparak sosyal medyadan bölümü de etiketleyerek arkadaşlarınız ile paylaşınız, Başarılar.

Doç. Dr. İ. Berkan AYDİLEK
Bölüm Başkanı

Nasıl yapılır --> 
https://youtu.be/e3sN4qHBa08
Bonus video -->  Fei-Fei Li: Resimleri anlamaları için bilgisayarları nasıl eğitiyoruz
 

Zeka nedir? Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bu kelimenin anlamını açıklamakta çoğumuz zorlanabilir. Bunun sebebini, aslında zekakavramı ile ilgili gizemin tam olarak çözülememesi ve bugüne kadar çok sayıdafarklı tanımının yapılmış olmasına bağlayabiliriz. Taine (felsefeci) göre: “Zeka, zihinsel hayat kurmayı amaçlayan bir araçtır.” Psikolog Oleron’ın yaptığı tanım ise: “Zeka, bir amacın gerçekleştirilmesi içinaraçların duruma uygun kılınmasıdır.”.

Zeka kavramını tanımlayabilmek için geçmişte Kohler tarafından yapılan maymun - muz deneyini hatırlamakta fayda var. Bu deneyde, boş bir oda tavanında asılı duran muza erişmek için maymunun kutuları üst üste koyması, zeka kavramını açıklayabilmek için kullanılmıştır. Ama bazı otoritelerce bu tür deneyler dahi zekâ kavramını tam olarak açıklamada yeterli görülmemiştir.

Bu tanımlara göre hayvanlar zeki midir? İnsanı diğer canlılardan ayıran temel özellik tam olarak nedir? Bu soruların cevaplarını biraz da sizlere bırakmak istiyorum.

Kohler (1945) Maymun ve Muz deneyi

Peki günümüzde oldukça sık duyduğumuz yapay zeka nedir? Yapay zeka; kabaca insan gibi davranan, insan gibi düşünen sistemlerin geliştirilmesini konu alan popüler bir araştırma alanıdır. Son yıllarda biraz daha popüler olmasının sebepleri arasında, bilgisayar donanımlarının gelişmesi ve kaliteli veriye erişim olanaklarının artmış olmasısayılabilir. Bilgisayar donanımları istenen seviyelere tam olarak ulaşmasa da yine de güzel çalışmaların yapılmasına olanaklar sağlamaktadır. 

 

İlgi duyanlar için renklendirme için çok kısa, yüzeysel teknik bilgileri de verelim. Bilgisayarda görüntü piksel denilen noktalardan oluşur, bu noktalar 0 ile 255 arasında değer alan sayılardır. Aslında, bizim gördüğümüzü bilgisayar sayılar dizisi olarak görmektedir. Siyah beyaz bir görüntüde 0 ile 255 değeri ilgili noktanın parlaklığını ifade etmektedir.

Siyah - beyaz bir görüntü [medium.com]

Renkli görüntülerde ise bu sayılar; kırmızı, mavi, yeşil (RGB) denilen 3 katman şeklinde karşımıza çıkar. Bu 3 katman ile istenilen renk değeri elde edilebilir.

Bizler, yapay zeka ile görüntüleri renklendirmek için siyah beyaz pikseller ile bunların renkli karşılıkları arasında bir fonksiyon(f) bulma gayreti içindeyiz. Bu sebeple elimizde çok fazla sayıda renkli görüntü ve onun karşılığı olan siyah beyaz görüntülerin olması gerekiyor. Bu sebeple kaliteli ve çok sayıdaki veriden çok daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir. Sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

 
  •  

PAYDAŞLAR

İLETİŞİM

Placeholder Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Osmanbey Yerleşkesi, Haliliye, Şanlıurfa, Türkiye
+90 414 318 1382
bilgisayar@harran.edu.tr