Dünyanın En Önemli Arkeolojik Kazısı Türkiye'de

Dünyanın En Önemli Arkeolojik

Kazısı Türkiye'de

Adem ve Havva'nın yaşadığı "Eden Bahçesi" bulundu mu?

Şanlıurfa'da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Göbekli Tepe bölgesinin dünyadaki ilk medeniyet yerleşimini, ilk tapınağı ve diğer birçok ilkleri barındırdığını ortaya koyuyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi Arkeolog Klaus Schmidt, 1994 yılından bu yana bölgede yaptığı kapsamlı kazılar sonucunda, Şanlıurfa'ya 10 kilometre uzakta bulunan Göbekli Tepe antik kentinin yaklaşık 12 bin yaşında olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Mısır'daki Büyük Piramitlerin 4 bin 500 yaşında ve İngiltere'deki Stonehenge'in 6 bin yaşında olduğu düşünülürse, bu kazının dünyanın gelmiş geçmiş en önemli arkeolojik kazısı olduğu düşünülüyor. Yıllardır kazı alanında çalışan Schmidt, sitenin dünyanın ilk tapınağı olduğuna ikna olmuş.  

Göbekli Tepe ilk kez İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi arkeologları tarafından 1964 yılında incelendi. Bu kapsamlı araştırmada önce tepenin Türkiye'nin birçok bölgesinde sıkça rastlanan terk edilmiş Ortaçağ mezarlıklarından biri olduğu düşünülmüş. 1994 yılında, arkeolog Klaus Schmidt Şanlıurfa bölgesinde kendi araştırmalarını sürdürmeye başlamış. Chicago Üniversitesi'nin bölge hakkındaki raporunu okuduktan sonra ise Göbekli Tepe bölgesine gitmeye karar vermiş. Bölgeyi ilk gördüğünde bu yerin tamamen sıra dışı olduğunu anlamış.  

Bölge hakkındaki teori:

Klaus Schmidt, 11 bin yıl önce, bölgenin adeta cennet gibi bir doğası, ceylan sürüleri, aslanları, lezzetli meyveleri, fındık ağaçları, tarım alanları ve köyleri olduğunu düşünüyor.  

Arkeologların "Bereketli Hilal" olarak adlandırdıkları günümüz Türkiye, Lübnan, İsrail, Urdun ve Mısır topraklarının Basra Körfezi'ne uzanan ve hilali andıran bir şekilde uzandığını, Göbekli Tepe'nin kuzey ucu olduğu, insanların dini-ilahi amaçlarla bölgeye göç ettiklerini, bölgenin bu hilal seklindeki zirve nokta olarak kabul edildiğini ve Afrika ve Doğu Akdeniz medeniyetlerindeki avcı-toplayıcıları bile bölgeye çektiğini, bölgenin dünyanın ilk katedrali olduğu düşünülüyor. 

Göbekli Tepe, Şanlıurfa'nın kuzeydoğusunda, 10 kilometre uzaklıkta bulunan uzun dağların en yüksek bölgesindeki bayırda bulunuyor. Bölgedeki kazılar halen Alman ve Türk arkeologları tarafından yürütülüyor. Bölgenin yaşı MÖ 10.yüzyıl, yaklaşık 11,500 yıl önce. İlk kez 1964 yılında keşfedilen bölge Amerikalı arkeolog Peter Benedict tarafından ilk Taş Devri aktiviteleri potansiyeli taşıdığı öne sürülmüş, ancak o yıllarda önemsenmemiş. Kazılar 1994 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından başlatılmış ve arkeolog Klaus Schmidt tarafından yürütülmüş.

"Eden Bahçesi" bulundu mu? 

Bilim adamlarına göre Göbekli Tepe'nin Adem ve Havva'nın yaşadığı Cennet (Eden) Bahçesi olduğuna ilişkin kanıtlar şöyle: 

İncil'in "yaradılış" bölümünde cennet bahçesinin Asur'un batısında olduğu yazıyor. Göbekli Tepe de burada.

Cennet Bahçesinin 4 nehirle çevrelendiği, bunlardan ikisinin de Fırat ile Dicle olduğu biliniyor.

Asur tabletlerinde Beth Eden adlı bir medeniyetten bahsediliyor. Göbekli Tepe'nin bulunduğu yer tarif ediliyor.

Tevrat'ta da bahçenin Suriye'nin kuzeyinde olduğu belirtiliyor. 

"Eden" kelimesi Sümerce "ova" anlamına geliyor. Göbekli de Harran Ovası'nın hemen içinde yer alıyor. 

Uzmanlar, "Medeniyetten ve her şeyden önce Göbekli Tepe vardı" ifadesini kullanıyor.


Göbekli Tepe tarihle ilgili bildiğimiz her şeyin 
değişmesine sebep olacak.

Prof. Ian HodderStanford Üniversitesi


Göbekli Tepe tarihin gelmiş geçmiş en büyük

arkeolojik keşfi.

Prof. David Lewis WilliamsWitwatersrand Üniversitesi


Burası insan aklının anlamakta zorlanacağı

kadar olağanüstü. 

Prof. Steve MithenReading Üniversitesi


Tüm kanıtlar gösteriyor ki burası insanlığın doğduğu yer. Göbekli Tepe, Adem'le Havva'nın yaşadığı Cennet Bahçesi'ndeki bir tapınaktı.

Prof. Klaus SchmidtAlman Arkeoloji Enstitüsü

 

Kaybak: http://indigodergisi.com/arsiv/mk142.htm


FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...

BOLOGNA

Bölüm Bilgi Paketi

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ

MEZUN PORTALI