Yüksek Lisans Bilim Sınavı Hakkında
Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün 15.09.2020 tarihli kararına istinaden Bilgisayar Mühendisliği Anabilim dalında yapılacak lisansüstü bilim sınavının çevrimiçi olarak Harran Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun bir şekilde aşağıdaki gibi yapılmasına karar verilmiştir.
2020-2021 Güz Dönemi Bilgisayar Mühendisliği ABD Yüksek Lisans Bilim Sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısım şeklinde uzaktan yapılacaktır. Sınavın birinci kısmı yazılı şeklinde olacaktır. Yazılı sınavdan 65/100 ve üstü puan alan adaylar sözlü sınava girmeye hak kazanacaklardır. Bilim Sınavı sonucu Yazılı Sınavın %50'si ve Sözlü Sınavın %50'sinden oluşmaktadır. Yazılı sınav, HARUZEM sistemi kullanılarak yapılacak olup, sözlü sınav için Zoom programı kullanılacaktır. Yazılı sınavda Bilgisayar Mühendisliği Lisans derslerinden sorular sorulacaktır. Sözlü sınav Zoom programı kullanılarak yapılacaktır ve adaya sözlü olarak bilim dalı ve/veya adayın bilimsel hedefleri ile ilgili sorular sorulacaktır. Tüm aşamalar, sorular ve cevaplar sistem üzerinde kaydedilecektir. Bir öğrencinin Bilim Sınavından başarılı sayılabilmesi için Bilim Sınavı puanının en az 60/100 olması gerekmektedir. Bilim Sınavı puanı ve diğer değerlendirme metrikleri (ALES, Akademik Ortalama, Bilim Sınavı Puanı) doğrultusunda elde edilen aday puanlarına göre ilk 12'ye giren adaylar Yüksek Lisans Programına kayıt hakkı kazanacaklardır.
İlk aşama yazılı sınavının duyuruları, Bilgisayar Mühendisliği web sayfamızdan ilan edilecektir.
  1. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim dalı olarak 22 Eylül 2020 tarihinde Lisansüstü Bilim sınavı Çevrimiçi (Online) olarak iki aşamada yapılacaktır.
  2. Yazılı sınav  HARUZEM üzerinden Bilgisayar mühendisliği lisans müfredatında yer alan temel derslerin tamamını kapsayacak şekilde lisansüstü eğitimine başvuru yapan adayların eşzamanlı olarak katılımıyla yapılacaktır.
  3. Yukarıda belirtilen şartları sağlayan lisans üstü sözlü sınava girecek adayların isim listesi yazılı sınav sonucuna göre bölüm web sayfasında ilan edilecektir. 
Yazılı Sınav Tarih ve Saati: 
22 Eylül 2020-10:00 (Sınav süresi 30 dakika olacaktır.)

Yazılı sınav aşağıdaki konulardan Test + Klasik soru tiplerindeki sorulardan oluşacaktır.
  • Algoritma ve programlama
  • Nesneye dayalı programlama
  • Veri yapıları
  • Veri tabanı
  • Algoritma analizi ve tasarımı
  • İşletim sistemleri
  • Bilgisayar ağları
  • Bilgisayar organizasyonu ve mimarisi
  • Sayısal mantık devreleri
  • Diferansiyel denklemler

Sözlü Sınav Tarih ve Saati: 
22 Eylül 2020-13:30 (Sözlü sınav için online sınav bağlantı bilgileri web sayfasında ilan edilecektir. Mülakata girecek öğrenciler Zoom programında (çevrimiçi) bekletilip sırayla online görüşmeye alınacaktır.)
Sözlü sınav Aşağıdaki konulardan oluşacaktır.
  • Adayın Özgeçmişi ve kendini tanıtabilmesi (1-2 dk)
  • Adaylar, Yüksek Lisans tezinde çalışmayı düşündüğü çalışma alanı ile ilgili sözlü ön araştırma sunumlarını; (1-2 dk)
    • Bölüm Öğretim üyesi ile ilgili çalışma alanları:
            http://web.harran.edu.tr/bilgisayar/tr/personel/akademik-personel/
  • Önceki Tezleri tarama:
           https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp
göre hazırlayabilirler.

*Yazılı sınava girecek adayların dikkatine:
Online yazılı sınav sırasında geçilen soruya tekrar geri dönüş yapılamamaktadır. Adayların bu durumu dikkate alarak sınav sorularını çözmeleri gerekmektedir.

Tüm adaylara Bilim Sınavında başarılar diliyoruz. 
 

PAYDAŞLAR

İLETİŞİM

Placeholder Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Osmanbey Yerleşkesi, Haliliye, Şanlıurfa, Türkiye
+90 414 318 1382
bilgisayar@harran.edu.tr