TANITIM

GENEL TANIMLAMA
Toprak Bölümü 1990 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Bölümdeki lisans ve lisans üstü programın amacı, öğrencileri bilgi ve beceri olarak basitten en komplekse kadar bilgi ve beceri ile donatmaktır. Bölümde; toprak oluşumu ve sınıflandırılması, tuzlu ve alkali topraklar, bitki besleme, gübreler ve gübreleme, toprak verimliliği, organik tarım, topraksız kültürde gübreleme, toprak kimyası, toprak etüt ve haritalama, arazi kullanım planlaması, arazi toplulaştırması, toprak fiziği, toprak - su koruma ve toprak biyolojisi dallarında çalışmalar yürütülmektedir.
Bunlarla ilgili olarak, çeşitli kültür bitkilerinin beslenme durumlarının belirlenmesi, bölgedeki tuzlu ve alkali toprakların tesbiti ve özelliklerinin belirlenmesi, bitki ve toprak analizleriyle besin elementi noksanlıklarının tespiti ve gübreleme, çevre kirliliği ve tarım alanlarının korunması, GAP bölgesi farklı toprak gruplarının saptanıp haritalanması, uydu verileri ile toprakların sınıflandırılması ve ürün tahminlerinin yapılması konularında araştırmalar gerçekleştirilmektedir.
Bölüm 10 Profesör, 2 Doçent, 2 tane Araş. Görevlisi ve 1 sekretereden oluşmaktadır. 
Eğer öğrenciler bölüm ve programları hakkında daha fazla bilgi almak isterlerse aşağıda yazılı olan iletişim yollarından birini kullanarak bunu kolaylıkla yapabilirler:
internet ile, http://www.harran.edu.tr/academic/faculty/soil science, veya
Posta ile,     Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Osmanbey Yerleşkesi, 63100, Şanlıurfa, Turkiye adresinden, veya
Telefon,     00 90 414 344 0072 veya  fax:  00 90 414 344 0073. 

 Misyon (Özgörev)
Bölümün Özgörevleri: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme programının özgörevleri arasında
1: Toprak yönetimi ve bitki beslemede sürdürülebilir ilkeler çerçevesinde yeni bilgi ve ürün geliştirilmesine katkıda bulunmak,
2: Çağdaş öğrenme ve ilerleme ortamı oluşturup ülkeye ve insanlığa hizmet etmek.
 
Vizyon
Eğitim: Hizmet verdiği bölgenin doğa ve çevrenin sürdürülebilir kullanımını önemseyen ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilebilir mezunlar yetiştirmek.
Araştırma: Ülke ve bölge topraklarının çeşitliliğini araştırabilen, potansiyelini belirleyebilen, bitki beslemesi ve yönetimini evrensel düzeyde geliştirilebilen araştırmalar yapabilmek. 
Hizmet: Temel toprak bilgilerini kullanarak ve sağlıklı bir bitkisel üretim için gerekli tüm verileri üreterek bitkisel üretimin kalite ve kantitesini artırmak.

Bölümün Olanakları
         Bölüm çalışma odaları, sınıflar ve labaratuvarlardan oluşmaktadır. Her bir bölüm hocası kendisine ait internet bağlantılı odaya sahiptir.  Araştırma görevlileri de internet bağlantılı bilgisayarlı odaya sahiptirler. Bölüm yeterli sınıfın yanında iki tane slayt, tepegöz ve barkovizyon için donanmış olan iki seminer ve toplantı odasına sahiptir.
         Bölüm temel ve rutin toprak ve bitki analizlerini (tane dağılımı, tuzluluk-alkalilik analizleri, bitki besin elementleri, toprak suyu analizleri v.d.) yapabilme donanımına sahip iki tane labaratuvara sahiptir. Aynı zamanda Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama labaratuvarı, en son tekniklerle, ilgili projelerin uygulanması için bölüm ve diğer ilgili kişilerin kullanımına sunulmaktadır.  
 
Bölümün Verdiği Dereceler
Bölüm, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarında eüitim imkanı sunmaktadır.
Lisans Programı
Bölümde lisans öğrencilerine Toprak Bilimi içinde yer alan farklı disiplinlerdeki konularda (uygulamalı ziraat, bitki, sulama ve zirai aletler, v.d.) temel ve özellikle toprakla yakından ilgili konularda (toprak verimliliği, bitki besleme, toprak kirliliği, etüt ve haritalama ve toprak genesisi ve sınıflandırılması, v.d.) da çok daha detaylı olmak şartıyla, bilgi ve becerileri kazanma amacı gütmektedir.  Eğitim süresi toplam dört yıldır. Yaklaşık 30 öğrenci ülke genelinde ÖSYM tarafından seçilmekte ve yerleştirilmektedir.
Yüksek Lisans Programı
         Bölüm Master ve Doktora programlarında öğrenci Kabul etmektedir.  Master ve Doktora programları, öğrencinin seçtiği spesifik konuda belirlenmiş belli kredi kurs alımını ve o konuda bir tez çalışmasını içermektedir. Öğrenci program bitiminde çalıştığı konuyu sözlü olarak savunmak durumundadır. Programın süresi Master için 2, Doktora için 4 yıldır.   
Eğitim ve Mesleki Amaçları
         Bölüm öğrencilerin bilimsel olarak yeterli bilgi ile donanıp, bunları özellikle sürdürülebilir tarım ve yaşam için en iyi şekilde ve yerinde kullanmalarını amaçlamaktadır. 
Bazı amaçları şu şekilde sıralayabiliriz:
-         Araştırma yapabilme, bilimsel verileri değerlendirme ve onları en iyi şekilde sunma becerisi kazandırmak,
-         Toprak ve bitki teknolojileri arasındaki ilişki konusunda bilgilenmek ve ilişkiyi en iyi şekilde anlamak
-         Değişen topluma özellikle meslek açısından kolay adapte olabilmesini sağlamak,
-         Öğrencilerin, toplumla barışık ve ona saygılı, ahlaklı bir perspektif kazanmalarını sağlamak.