9-11 MART 2023 Medeniyetin beşiği Şanlıurfa’ya  bekliyoruz

Bilimsel açıdan öğrencilerimizin beklentilerini karşılayacağına inandığımız güncel konuları içeren sunum ve workshopların yer aldığı bir program hazırlıyor, alanlarında çok önemli isimleri kongremize konuşmacı olarak davet ediyoruz.

1. GÜN (9 Mart 2023)
AÇILIŞ ve BİLİMSEL PROGRAM (09:00 - 18:00)
AÇILIŞ GECESİ (SIRA GECESİ)(20.00-23.00)

2. GÜN (10 Mart 2023)
BİLİMSEL PROGRAM (09:00 - 18:00)
AKŞAM YEMEĞİ (20:00)
GALA GECESİ (DJ PERFORMANSI)(21-.00-24.00)

3. GÜN (11 Mart 2023)
SOSYAL ETKİNLİK (09:00 - 18:00)
Göbeklitepe Gezisi
TJK Gezisi

Not: Göbeklitepe gezisi ve şehirdeki müzelere giriş için müzekartınız getirmeyi veya edinmeyi unutmayınız lütfen

MEDENİYETİN BEŞİĞİ ŞANLIURFA

12.000 yıllık Göbeklitepe kalıntılarıyla, insanlık tarihini değiştiren bulgulara sahip bir şehir. O günden bugüne birçok medeniyetin kültürel mirasını, değerlerini taşıyor. İlk anıtsal tapınak ve ilk mimarinin ortaya çıktığı, tarımın ilk yapıldığı yer. Bu nedenle, tarihin sıfır noktası olarak kabul ediliyor. İlk dinlerden çok tanrılı dinlere ve tek tanrılı dinlere ait yaşam izleri mevcut. Paganizmden peygamberler şehrine gelmiş bir inanç mozaiği. Sanatın tuvale geçmeden mozaiklerde tüm inceliğini ve zarafetini sergilediği, müziğin hayat bulduğu yer.

Muhtemelen ilk yaşam yeri. Göbeklitepe’de yapılan kazılar erken Neolitik Çağa dair bilimsel literatürü değiştirmiş, insanlık tarihi yeniden yazılmaya başlamıştır. 12.000 yıllık tarihi ile en eski anıtsal yapı olarak kayıta geçen Göbeklitepe, bugün dünyanın her yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır. O tarihten bugüne bu coğrafyada birçok medeniyete ev sahipliği yapan Urfa, pagan ve sabi mabetlerinin bulunduğu, İbrahim peygamberin doğduğu, Musa peygamber, Şuayip peygamber, Yakup peygamber, Eyüp peygamber ve Elyasa peygamberin yaşadığı, İsa peygamberin kutsadığı dünya inanç turizminin önemli bir merkez şehri haline gelmiştir. Tarihin en eski üniversitesi, Kümbet evleri ve Firdevs cami kalıntılarıyla İslami estetiğin nadir güzelliğini baharında yaşatan Harran, dünyada kurulan en eski üç şehirden biri olmuştur. Çevresindeki Soğmatar, Şuayb şehri ve Bazda mağaraları, ölen yerleriyle büyüleyici ve egzotik yapıya sahiptir.

Tarihi surlar içinde kalesi, daracık sokakları, sarayı andıran süslemeli taş evleri, kapalı çarşıları, hanları, camileri ve mağaraları ile eski Urfa, sahip olduğu kültürü yaşayan, yaşatan ruhuyla her vakit dopdolu. Türkiyenin en büyük müze kompleksi; Şanlıurfa Müzesi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi (Mahmud Nedim Konağı), İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Deyr-İ Yakub (Yakub Manastırı) Ulucami, Fırfırlı Camii (On İki Havari Kilisesi), Selahaddin Eyyubi Camii (Aziz Johannes Prodromos Addai Kilisesi) Reji Kilisesi, Germuş Klisesi, Mahmut Nedim Konağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi evi, Mahmutoğlu kulesi ve konuk evleri bunlardan sadece birkaçı. Hz. İbrahim’in doğduğu mağara Halil-ür Rahman ve Ayn Zeliha göllerinin yer aldığı Balıklıgöl inanç turizmi açısından önemli bir merkez kabul edilmekte. Bu manevi atmosferde dolaşırken huzurun tadına varacaksınız.

İç içe geçmiş hanlardan ve kapalı çarşılardan oluşan tarihi anlar bölgesinde Urfa’nın renklerini el emeğini göz nurunu bulacaksınız. Aktar pazarına girdiğiniz andan itibaren burnunuza çarpan baharat kokuları iştahınızı kabartacak, bir çarşıdan diğer bir çarşıya, bir handan diğer bir hana geçerken ürün çeşidi ve renk cümbüşü sizi biraz zorlayacak, akabinde tarihi Gümrük Han’ına girdiğinizde sizi karşılayan ortam, tüm yorgunluğunuzu alacak kahvenizi veya çayınızı yudumlarken Urfa’nın renklerinin nasıl bir mozaik oluşturduğuna şahit olacaksınız. Hep ilklere sahip olan Urfa kelaynak kuşları, güzel gözlü ceylanları, bembeyaz güvercinleri Güneydoğu’nun saklı kenti Halfeti’deki karagülü ve soylu arap atlarıyla türkü ve şiirlere ilham kaynağı olmuş müstesna bir şehirdir.

İnsanlık tarihinin başlangıç noktası olan bu şehri görmek, peygamberlerin geçtiği yollardan geçmek, inanç ve kültürlerin buluştuğu kavşakta soluklanmak, İbrahim peygamber’in misafirperverliğini yaşamak, damak zevkinin doruk noktasına ulaşmak, sazın sözün nağmesinde kaybolmak istiyorsanız tarihin sıfır noktasına yolculuk için kendinize mutlaka bir fırsat yaratın.

Kaynakça: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Bakanlığı sayfasından derlenmiştir.

FAKÜLTE SAYFASI

BAŞVURU