Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü
 
Amaç ve Kapsam

Gıda Mühendisliği temel bilimlerin (fizik, kimya, matematik ve biyoloji); gıdaların işlenmesinde, muhafazasında, taşınmasında, pazarlanmasında ve yeni gıdaların üretilmesinde uygulama alanı bulduğu bir mühendislik dalıdır.
Gıda mühendisleri tarlada/çiftlikte yetişen gıda hammaddelerinden başlayarak sofraya/tüketim anına gelene kadar gerçekleşen tüm işlemlerde aktif rol alırlar ve bütün tüketici grupları (astronotların, bebekler, yetişkinler, yaşlılar, hamileler ve özel beslenme ihtiyacı olanlar) için çok geniş bir yelpazede besleyici, hijyenik, kimyasal kalıntılar içermeyen,  fonksiyonel ürünler sunmayı hedeflemektedir.
Bölümde görülen dersler genel olarak; ilk yıllarda ağırlıklı olarak temel mühendislik dersleri diğer yıllarda; gıda mühendisliği temel dersleri olan hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, yağ teknolojisi, meyve ve sebze teknolojisi, ambalajlama, mikrobiyoloji, fizikokimya, akışkanlar mekaniği, kütle ve ısı aktarımı, termodinamik ve gıda katkı maddeleri olarak ayrılmaktadır.
  
Nitelikler

 
Bu bölümü seçecek arkadaşlarımızın sayısal alanlarda başarılı, ezbere yatkın bir hafızası, araştırmayı seven, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Ayrıca dinamiklik ve aktiflik, grup çalışmalarına yatkınlık, proje ve inovasyon odaklı olma bu bölümü tercih edecek öğrencilerde aranan özelliklerdir.
 
İş imkânları

 
Lisans eğitimini başarılı olarak tamamlayan gıda mühendisleri; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, özel araştırma ve analiz laboratuvarları, birçok özel gıda ve sanayi kuruluşunda üretim, kalite kontrol, Ar-Ge, dağıtım, pazarlama, ve satın alma departmanlarında, gıda güvenliği denetçisi olarak görev alabilirler.

Laboratuarlarımız
 
Bölümüzde;
1- Gıda Teknolojisi Laboratuvarı,
2- Yağ Analiz Labaratuvarı,
3- Süt Teknolojisi Laboratuvarı,
4- Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı,
5- Enstrumental Analiz Laboratuvarı olmak üzere başlıca 5 labaratuvar bulunmaktadır.

BAĞLANTILAR


 

İLETİŞİM