Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan “Sun in the Dark” gençlik grubu 21-26 Şubat 2020 tarihlerinde “Birlik Kuvvettir” konulu bir Erasmus+ Gençlik Değişim projesi gerçekleştirdi.

Erasmus+ Öğrencileri “Birlik Kuvvettir” Dedi

 

Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan “Sun in the Dark” gençlik grubu 21-26 Şubat 2020 tarihlerinde “Birlik Kuvvettir” konulu bir Erasmus+ Gençlik Değişim projesi gerçekleştirdi. Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşen proje kapsamında Türkiye, Ukrayna, Moldova, Hindistan, Hollanda, Almanya, Bangladeş, Japonya ve Pakistan'lı olmak üzere 30 kişiden oluşan genç katılımcılar, göç, sosyal uyum ve birlikte yaşama kültürü konularında deneyimsel öğrenme metotlarını kullanarak çeşitli aktiviteler gerçekleştirdi. 

 

Şanlıurfa'nın kültürel mirasını daha yakından tanıyabilmek için gençler, Balıklıgöl, Dergah Camii, Harran Kümbet Evleri ve Göbeklitepe başta çeşitli yerlere ziyaretler gerçekleştirdi. Farklı ülkelerden gelen gençlerin dikkatini çeken bir diğer konu da geldikleri şehrin yani Şanlıurfa’nın tarihsel, dini ve kültürel açıdan çok zenginliği bir arada bulundurması oldu. Gelen misafirler Türkiye’nin hoşgörü karşılaşmaktan ötürü çok etkilendiklerini ve memnun kaldıklarını dile getirdiler. Bunun yanında Türkçe öğrenmeye istekli ve meraklı olan katılımcılara projede ev sahipliği yapan gençler yardımcı oldular. Böylelikle az da olsa yabancı katılımcılar Türkçe konuşma dilini geliştirme imkanı buldular. Gelen katılımcılar arasında daha önce Türkiye’de okumuş ve TÖMER aracılığıyla Türkçe öğrenen Japonyalı bir gencin Türkçeyi akıcı konuşuyor olması herkesi çok etkiledi. 

 

Kültürlerarası Etkileşim

 

Proje kapsamında gerçekleştirilen Kültür Fuarı ile katılımcı gençler hem kendi kültürlerini tanıttılar hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı buldular. Her gençlik grubu kendi ülkesini tanıtacak materyaller getirerek kendi kültürünü tanıttı ve kültür alışverişinde  bulunuldu. Ayrıca kendi kültürlerini yansıtan hediyeler getirmeyi de ihmal etmediler. 

 

Proje kapsamında yaşanan en güzel kültürel etkileşimlerden birisi de farklı renklerden gençlerin Şanlıurfa İlim Yayma Cemiyeti ev sahipliğinde “Sanat Bizi Birleştirir” mottosuyla gerçekleşen Ebru Sanatı etkinliği oldu. Ebru Sanatı hocası eşliğinde gençler kendi Ebrularını yaparak ülkelerine götürecekleri bir hatıraya sahip olmanın mutluluğunu yaşadılar.

 

Aktiviteler kapsamında genç katılımcılar Haliliye Belediyesi tarafından açılan Sosyal Market'te yapılan yardımları yerinde görme fırsatı buldular. Haliliye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erol tarafından gezdirilen ve sunumu yapılan Sosyal Market projesine gençler hayran kaldılar. Proje kapsamında yine Haliliye Belediyesi’nin her sabah hizmeti olan “Gönül Çorbası” dağıtımında katılımcılar aktif rol alarak sabah 06:30-08:30’da Şanlıurfa halkına  bizzat kendileri çorba dağıttılar. Böylelikle yapılan bu güzel hizmeti bizzat kendileri deneyimlemiş oldular. 

 

Proje kapsamında yapılan ziyaretlerden birisi de Harran İlçesi’ne idi. Tarihi Harran Evlerini gezen gençler bir de okul ziyaretinde bulunarak burada Harran Kaymakamlığı ve Harran Belediyesi’nin destekleriyle Cumhuriyet İlkokulu Öğrencileriyle biraraya geldi ve  okulun bahçesine fidan diktiler. Gruplara ayrılan öğrenciler, çocuklarla birlikte diktikleri fidanlara kendi ülkelerinin adlarını verdiler. Okulun öğrencileri de bu küçük fidanlığa Erasmus Hatıra Fidanlığı adını verdiler. Bu etkinlikle hem çocukların hem de katılımcı gençlerin çevreye karşı daha duyarlı olmaları ve sorumluluk sahibi olmaları hedeflenmiş oldu. Harran kültürel gezisi Harran Kaymakamlığı’nın iki önemli projesi olan “Harran Gastronomi Merkezi” ve “Harran Gözlemevi” ve “Aile Destek Merkezi” ziyaretleri ile son buldu.

 

Harran Üniversitesi Ziyareti

 

Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birisi olan Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü’nü ziyaret eden öğrenciler kampüsteki göletlerin güzelliğine hayran kalarak hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ziyaret kapsamında Erasmus Koordinatörlüğü’nü de ziyaret eden öğrenciler, Erasmus Koordinatörü Dr. Fred Barış Ernst hocadan ofisin çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Dr. Ernst’in gençlere yönelik ilerleyen zamanlarda Harran Üniversitesi’nde okumak ya da çalışmak isteyip istemediklerine yönelik sorusuna gençler büyük bir istekle “evet” cevabını verdiler. Daha sonra Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri ile birlikte öğrenci yemekhanesinde yemek yiyen genç katılımcılar bölüm ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar. 

 

İmkanı Kısıtlı Sığınmacı ve Yerli Aile Ziyaretleri

 

Katılımcı gençler proje aktiviteleri içerisinde Suitcase (Bavul) isimli empati simulasyon etkinliğini, sosyal uyum ve birlikte güçlüyüz temalı çeşitli grup çalışmalarını deneyimlediler. Bu aktivitelerin ardından katılımcı gençler gruplara ayrılarak yetimhane ve ev ziyaretleri gerçekleştirdiler. Ev ziyaretlerinde Erasmus+ öğrencileri konuk oldukları yerlerde hoş sohbetler gerçekleştirerek ülkelerinden getirdikleri hediyeleri takdim ettiler. Sığınmacı ve yerli ailelerle bir araya gelen genç katılımcılar göç ve göçün etkilerini yerinde görme fırsatını buldular. Sığınmacıların yaşadıkları zorlukları birinci ağızdan dinlemek onları hem etkiledi hem de duygulandırdı. Yetimhane ziyaretinde ise minik yüreklerle oyunlar oynandı ve çizim çalışmaları yapıldı. Ziyaretlerin ardından göç etmek, göç sürecinde yaşanan zorluklara dair edinilen gözlemler gruplardan dinlendi. Hem empati içeren simulasyon ile hem de yerinde ziyaretler ile Erasmus+ katılımcı gençleri zorunlu göç hissini yaşadılar.  

 

Erasmus+ Gençleri ve Sığınmacı Çocuklar Buluştu

 

Gençlik Değişim Projesinin son gününde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Suriyeli çocuklardan oluşan çocuk korosu Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde katılımcılara Türkçe ve Arapça eserlerini seslendirdiler. Ardından koroda bulunan bütün çocuklar ve katılımcılar Karaköprü Belediyesi’nin bir hizmeti olan Yaşam Sokağı ve Şanlıurfa Oyuncak Müzesi’nde keyifli anlar yaşayarak birbirleriyle kaynaştılar. Projenin uygulaması Karaköprü Belediyesi misafirliğinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan’ın da katıldığı bir yemekle sona erdi. 







































































SOSYAL MEDYA

HAFTALIK BÜLTEN

Haftalık Göç Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Email Adresiniz*

DUYURULAR









İLETİŞİM

hugoc@harran.edu.tr

Tel: 0414 318 3006

Fax: 04143183190
Cep: 0545 336 40 32
Harran Üniversitesi Rektörlüğü Yenişehir Yerleşkesi,
63300 Şanlıurfa