HÜGÖÇ tarafından yürütülen ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın paydaşı olduğu “Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodları” isimli Erasmus+ Gençlik Katılımı projesinin zirve toplantısı 7-8 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodları Projesi için Gençler Ankara’da Buluştu

 

Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın paydaşı olduğu “Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodları” isimli Erasmus+ Gençlik Katılımı projesinin zirve toplantısı 7-8 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

POLİTİKA VİZYON BELGESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Zirve Toplantısı

 

Proje kapsamında düzenlenen zirve toplantısına Şanlıurfa ve Ankara’dan 50 genç katılım sağlayarak daha önce Şanlıurfa’da gerçekleştirdikleri çalıştaylar sonucunda hazırlamış oldukları politika belgesini karar alıcı ve uygulayıcılara sundular. Gençlerin göç yönetimi ve politikalarına katılım sürecini sağlamayı hedefleyen projenin zirve toplantısına onları dinlemek ve hazırladıkları politika belgesini değerlendirmek üzere Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok, Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Göç Politika ve Projeleri Daire Başkanı Mehmet Parlak, Göç Uzmanı Ekrem Demir, Şanlıurfa İl Göç İdaresi Uyum ve İletişim Grup Başkanı Metin Ay, göç uzmanları, çeşitli sivil toplum örgüt temsilcileri ve Türkiye Ulusal Ajans yetkilileri de katıldı.

 

Uyum ve Dayanışma ana başlığı altında birçok konunun tartışıldığı bu programda gençlerin hazırladıkları politika belgesi büyük ilgi gördü. Gençler tarafından proje kapsamında hazırlanan kısa film gösteriminin ardından HÜGÖÇ Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Gülerce açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Gülerce konuşmasında zirve toplantısının yeni başlangıçlara ve uyum ve dayanışma alanında yapılacak yeni çalışmalara zemin oluşturduğunu dolayısıyla projenin bu anlamda yeni başladığını ifade etti. Gençler kısa tiyatrolarla, kamu spotlarıyla ve yaşanmış hikayelerle katılımcılara ve karar alıcılara projenin amacını anlatarak sosyal uyumun sağlanabilmesi için öneri maddelerini tartışmaya açtılar. Eğitim, seyahat, sağlık, istihdam, psikososyal destek, vatandaşlık, medya, temel haklar, sivil toplum ve yerel yönetimler gibi ana başlıklardan oluşan öneri maddeleri gençler tarafından çeşitli yaygın öğretim metotlarını kullanarak sunuldu. 

 
Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok konuşmasında katılımcı gençleri tebrik ederek hazırlanan politika belgesindeki maddelerin hepsinin çok değerli olduğunu, içerisinde birçok kurum ve kuruluşun görev alanına girebilecek maddelerin de bulunduğunu ifade ederek bu belgenin ilgili kurumlara ve yetkililere ulaştırılması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Bunun yanında projenin amacına ulaşması için yapılması gereken çalışmaların hızlandırılması ve sahadaki eksiklerin hızla giderilmesi yönünde çaba sarf etmeye devam ettiklerini ve gençlerin yapacakları yeni çalışmalara da destek vermek istediklerini vurguladı. 
 

Zirve programının diğer bir bölümü ise gençlerin proje boyunca edindikleri deneyimlerini ve kazanımlarının paylaşılmasıydı. Paylaşım yapan gençlerden bazıları aşağıdaki ifadelere yer verdi: 

 

Eva Davod: Bizler insan olmayı, insana dokunmayı ve insana insan olduğu için değer verilmesi gerektiğini öğrendik.

 

Merve Kaya: Birbirimizin dünyasında gezmeye başladık, içimizi açtık, kendimizi anlattık, birbirimizi dinledik, yapılan her şeyde bir mesaj görerek hassas düşünce ve kalplere sahip olduk. Hep beraber güldük ve hep beraber ağladık... Kardeş, arkadaş, sırdaş olmak için illa aynı kandan veya aynı toplumdan veya aynı kültürden olmamıza gerek olmadığının farkına vardık.. Hem de farkına varışımız ve uyanışımız öyle basitçe olmadı.. Hissettik, yaşadık, dokunduk.

 
 

Hatice Kasım: Program gerçekten çok güzeldi. Birçok yeni arkadaşımız oldu. 

Göç İdaresi Başkanlığı ziyareti ayrıca heyecan vericiydi. Doğrudan göç konusunda yetkililerle konuşarak fikirlerimizi ve sorunlarımızı ortaya koyduk. Program boyunca Türk ve Suriyeli arkadaşlarım arasında etkileşim, çeşitli konularda  görüş alışverişi ve sevgi vardı. Umarım projemizin devamı gelir. 

 

İsmail Kırmızı: Yıkılan yargılar, yeşeren umutlar, yapılan tartışmalar, sorulan sorular ve kurulan samimi dostluklar hepsinin bir arada bulunduğu Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodlarının yazıldığı muhteşem bir proje.

 

Muhammed Reşat Demir: Dostluğun, kardeşliğin, samimiyetin olduğu bir ortam ve bilgiye aç bir ekiple emin adımlarla ilerleyen harikulade bir proje.


Deneyim paylaşımlarının ardından Eurodesk Türkiye Ulusal Koordinatörü Dr. Kemal Başçı bir konuşma yaparak gençlerin böyle bir projeye imza atmasından duyduğu sevinci ifade ederek onları tebrik etti. Zirve programının ilk günü plaket takdimi ile sona ermiş oldu. 


 

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Sn. İlker Astarcı ile Söyleşi

 

Gençler akşam saatlerinde Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Sayın İlker Astarcı ile bir araya geldiler. Yoğun programına rağmen gençlere zaman ayıran Astarcı ile söyleşi projenin başarısı ve konunun önemi üzerine yaklaşık iki saat devam etti. Toplumsal uyum ve birlikte yaşamanın en önemli aktörlerinin gençler olduğu, gençlerin bu gibi projelerle seslerini daha fazla duyurabildiği, projelerin yaygınlaştırılması gerektiği, özellikle göçmen gençlerin de dahil edilmesinin önemi ve daha fazla gayret edilmesinin önemine vurgu yapıldı. Söyleşide önemli olan en baştan doğru bir dert edinmek ve doğruyu temsil etmeye çalışmamız gerektiğinin altı çizildi. Astarcı “Bizi bize bıraksalar biz birlikte yaşayabiliriz.” sözleriyle aslında paylaşma ve birlikte yaşama kültürümüzün zaten bizim kodlarımızda olduğunu, bununla birlikte çeşitli ayrımcılık ve nifak söylemlerine kanmamak gerektiğini ifade etti. Söyleşide iki saatin nasıl da çabuk geçtiğine şaşıran gençler, Sn. Astarcı ile hatıra fotoğrafı çektiler.
 

 

 

 

Göç İdaresi Başkanlığı Göç Söyleşileri

 

Projenin zirve programının ikinci gününde, Göç İdaresi Başkanlığı ev sahipliğinde, gençler alanlarında uzman iki araştırmacıyla buluşarak göç olgusu üzerine söyleşiler gerçekleştirdi. Bu söyleşiler vasıtasıyla gençler bir taraftan gençlik çalışmalarını yürütürken diğer taraftan entelektüel tartışmalara katılma imkanı buldular. 

 

Çanakkale Üniversitesi’nden Dr. Nihal Eminoğlu ile "Sosyal Uyumdan Ne Anlıyoruz?" konusu üzerine çok doyurucu bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşide birçok farklı sosyal bilim alanlarından araştırmacılar ve göç uzmanı yetkililer ile, birlikte yaşama kültürü inşası için neler yapılması gerektiğini ve birlikte yaşamanın yolları üzerine konuşuldu. Entegrasyon, asimilasyon, tolerans, çokkültürlülük, kültürlerarası etkileşim ve uyum kavramları tartışmaya açılarak "Birlikte Yaşama" modeli geliştirmek mümkün mü? sorusuna cevaplar arandı. Söyleşi sonunda uzun zamandır çevrimiçi olarak etkileşimde olan Eminoğlu ve gençler yüz yüze sohbet etme imkanı buldular. 

 

 

Günün ikinci söyleşisi Türkiye’den Almanya’ya 1961 yılından başlayarak hala günümüze kadar etkisini gösteren göç sürecini “11. Peron” isimli kitabıyla hikayeler ve olaylarla okuyucuyla buluşturan DiasporaTürk kurucusu yazar Gökhan Duman ile gerçekleştirildi. Almanya’ya giden işçilerin yaşamış oldukları zorlukları ve geçmiş oldukları aşamalara değinerek göç sürecinin zorluğu üzerine konuştu. Yanında getirdiği iki işçi pasaportları üzerinden ele aldığı bu süreç gençler tarafından ilgiyle dinlendi. Söyleşinin ardından Duman, konu üzerine sorulan soruları cevapladıktan sonra katılımcılara hediye edilen 11. Peron kitabını imzalayarak gençlerle sohbet etti.

 

Söyleşilerin ardından gençler yerel ve göçmen çocukların kaynaşması amacıyla hizmet veren MUYU Tırı’nı gezdiler. Göç İdaresi Daire Başkanlığının atmış olduğu bu etkili adım özellikle ulaşabildikleri her yerde çocuklar tarafından yoğun ilgi gördüğü yetkililer tarafından vurgulandı. Gençler aynı zamanda Göç İdaresi Başkanlığı’nda sergilenen ilkokul çocuklarının resim yarışması sonucunda dereceye giren eserlerin bulunduğu sergiyi gezme imkanı buldular.

 

Ankara ve Şanlıurfa Gençleri Arasında Kaynaşma Etkinliği 
 

 Şanlıurfa’dan gelen gençler, zirve toplantısına Ankara’dan katılım sağlayan gençlerle buluşarak onlara birer mektup ve hediye takdim ettiler. Böylelikle gençler kendi aralarında da kaynaşma sağlayarak yeni arkadaşlıklar edinmiş oldular. Programın kapanışında katılımcı gençlere Erasmus+ Gençlik Programı kapsamındaki yaygın eğitimin tanınması ve belgelendirilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen Youthpass sertifikaları verildi.     

Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodları Projesi Nedir?

Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Göç İdaresi Başkanlığı ortaklığıyla "Gençliğin Gözüyle Uyum ve Dayanışmanın Kodları" projesi hayata geçti. Proje toplumun, özellikle gençlerin sorunlarını demokratik değerler çerçevesinde çözmeyi hedeflemektedir.

Avrupa Birliği, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 01.01.2021 - 31.12.2021 tarihleri arasında bir yıl süreli projede göçmen ve yerel gençler birlikte çalışarak, çeşitli çalıştaylar, seminerler, toplantılar, eğitimler ve etkinliklerle bir araya gelerek Uyum ve Dayanışma Politika Belgesi hazırladılar. Gençler hazırladıkları bu raporu Ankara'da düzenleyecekleri zirve ile birlikte doğrudan karar alan, politika üreten ve uygulayanlara sunup müzakereye açarak politika reformlarına destek oldular. Detaylı bilgi: http://web.harran.edu.tr/hugoc




POLİTİKA VİZYON BELGESİNİ BU LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ




 

 

SOSYAL MEDYA

HAFTALIK BÜLTEN

Haftalık Göç Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Email Adresiniz*

DUYURULAR









İLETİŞİM

hugoc@harran.edu.tr

Tel: 0414 318 3006

Fax: 04143183190
Cep: 0545 336 40 32
Harran Üniversitesi Rektörlüğü Yenişehir Yerleşkesi,
63300 Şanlıurfa