Endüstri Mühendisliği Bölümü Şanlıurfa OSB’deki Firmalara Teknik Gezi Düzenledi
Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gencay SARIIŞIK ve Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi A. Sabri ÖĞÜTLÜ’nün liderliğinde, Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileriyle birlikte, Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Termosan Çelik ve Flo Ayakkabı firmalarına yönelik bir teknik gezi düzenlenmiştir. Bu değerli etkinlik, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulama ve endüstriyel süreçleri daha yakından tanıma fırsatı sunmuştur. Teknik gezide, her iki firmanın tesis planlaması, yönetim ve organizasyon planları, iş etütleri, üretim aşamaları ve kullanılan makinalar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu incelemeler, öğrencilere endüstriyel faaliyetlerin gerçek dünyadaki yansımalarını anlama şansı vermiştir. Ayrıca, firmalarda öğrencilere staj imkanları ve proje çalışmaları ile ilgili bilgiler sunulmuş, öğrencilerle firma yetkilileri arasında önemli bir iletişim köprüsü oluşturulmuştur. Gezi sırasında gerçekleştirilen görüşmelerde, firmaların öğrencilere sağladığı staj imkanları ve proje çalışmalarına yönelik destekler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, firma yetkililerine gösterdikleri işbirliği ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Bu tür etkinlikler, öğrencilerin mesleki gelişimine önemli katkılarda bulunmanın yanı sıra, endüstriyel sektörle kurulan bağlantıların güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Endüstri Mühendisliği Bölümü olarak, öğrencilerimizin mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmak adına benzer etkinliklere devam edilecektir.

Teknik Geziye Katılan Öğrencilerin Görüşleri ve Değerlendirmesi
Teknik gezide elde edilen gözlemler ve öğrenci görüşleri, her iki fabrikanın güçlü ve geliştirilmesi gereken noktalarını detaylı bir şekilde ele almıştır. Bu deneyim, teorik bilgilerin sanayideki uygulamalarını görmemize imkan tanıdı. Özellikle üretim yöntemleri, imalat teknolojileri, planlama, örgütlenme ve yönetim süreçlerine dair pratiğe dayalı bilgiler edinme fırsatı bulduk. Bu süreçte bizlere rehberlik eden firma yetkililerine ve hocalarımıza içtenlikle teşekkür ederiz.

Fabrikalarda fiziksel düzen, temizlik ve atık yönetimi gibi unsurlar olumlu bir şekilde vurgulanmıştır. Ancak, çalışan motivasyonu, üretim verimliliği ve yönetici iletişimi gibi konularda iyileştirme potansiyeli olduğu belirtilmiştir. İyileştirme önerileri arasında işçi motivasyonunu artırmak, atık yönetimi projelerini güçlendirmek, iletişimi geliştirmek ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini artırmak öne çıkmıştır. Yönetimin sıcak kanlı ve güleryüzlü tutumu ile düzenli işlemler ve etkileşim olumlu olarak değerlendirilmiştir. Ancak, makine sayısının yetersizliği, atık yönetimi eksiklikleri ve yüksek fire oranı gibi konularda geliştirme alanları belirlenmiştir. İyileştirme önerileri arasında makine sayısını artırmak, atık yönetim projelerini güçlendirmek, iş sağlığı-güvenliği konularına daha fazla odaklanmak ve fire oranını azaltmak öne çıkmıştır.

Genel Değerlendirme:
Genel değerlendirme, her iki fabrikanın da benzer konularda iyileştirmeler yapabileceğini göstermektedir. Öğrencilerin bu gözlemleri dikkate alarak gelecekteki teknik gezilerde daha etkili değerlendirmeler yapabilecekleri bir rehber niteliği taşımaktadır. Bu değerlendirmeler, endüstriyel süreçlerin analizi ve geliştirilmesi konusunda önemli bir perspektif sunmaktadır. Teknik gezi, teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi açısından önemli bir adım olmuştur ve öğrencilere gerçek dünya deneyimi kazandırmıştır. Gelecekteki endüstriyel projeler ve iş süreçleri için bu tür etkileşimlerin değerini anlamak, öğrencilerin kariyerlerinde önemli bir avantaj sağlayacaktır.

+90-414-318-3000
(2522)